Τι κάνει τον πλανήτη μας χαρούμενο και τι λυπημένο.

τι κάνει τον πλανήτη μας χαρούμενο και τι λυπημένο;

Χωρίσαμε ένα χαρτόνι στη μέση με μια γραμμή και ξεχωρίσαμε την κάθε πλευρά με τις αντίστοιχες εικόνες, ενός λυπημένου και ενός χαρούμενου πλανήτη. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και ζωγράφισαν στην κάθε πλευρά όσα ειπώθηκαν στην παρεούλα.

Στη συνέχεια μοιράστηκε ένα φύλλο εργασίας, με σκοπό την εμπέδωση των παραπάνω. Καταλάβαμε ότι πληγώνουμε τον πλανήτη μας ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ενώ τον θέλουμε χαρούμενο, δυστυχώς τον στεναχωρούμε.

Δημιουργήσαμε λοιπόν έναν πίνακα ζωγραφικής που αποτυπώνει την Γη μας χαρούμενη και λυπημένη.

Σε μια πατούσα που μοιράστηκε στο κάθε παιδί, ζητήσαμε να ζωγραφίσουν κάτι το οποίο βοηθάει τον πλανήτη μας. Κόψαμε την πατούσα και την κολλήσαμε σε ένα χαρτονάκι. Στη συνέχεια κολλήσαμε όλες τις πατούσες σε ένα μεγαλύτερο χαρτόνι σαν patchwork και δημιουργήσαμε «Το Αποτύπωμα μας στη Γη».

Ανακύκλωση: Τέσσερις κάδοι δημιουργήθηκαν: χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου. Ξεχωρίσαμε τα σκουπίδια και τα τοποθετήσαμε στον κάδο που ανήκουν. Ύστερα μετρήσαμε πόσα σκουπίδια βάλαμε στον κάθε κάδο και τα συγκρίναμε. Ζυγίσαμε να δούμε ποιο υλικό είναι το πιο βαρύ. 

Τέθηκε η εξής ερώτηση: «Γιατί είναι σημαντικό να πετάμε τα σκουπίδια στον κάδο και όχι στο χώμα ή στη θάλασσα;». Όσο τα παιδιά σκεφτόντουσαν, η νηπιαγωγός έφερε μια λεκάνη με νερό. Με τη βοήθεια της κούκλας – μασκότ έβαλε μέσα σκουπίδια από πλαστικό, χαρτί, γυαλί κ αλουμίνιο. Τα παιδιά κατέγραψαν τις σκέψεις τους για το τι μπορεί να συμβεί στα σκουπίδια
– Το νερό θα γίνει πράσινο
– Το χαρτί θα μαλακώσει
– Δε θα συμβεί τίποτα στα σκουπίδια

Στο διάλειμμα μάζεψε τα παιδιά και άνοιξαν μια τρύπα στο χώμα όπου έθαψαν μέσα σκουπίδια. Κ αυτή τη φορά κατέγραψε τις εικασίες τους για το τι θα συμβεί
– Θα χαθούν
– Θα φυτρώσει σκουπιδόδεντρο
– Θα μυρίζει άσχημα
Αφού θάψαμε τα σκουπίδια βάλαμε και μια ταμπέλα από πάνω για να μην ξεχάσουμε το σημείο έρευνας και ελέγχου.
Δώσαμε διορία στα σκουπίδια 15 μέρες κι μετά θα παρατηρήσουμε και θα βγάλουμε το τελικό μας συμπέρασμα

Μετά από 15 μέρες ξεθάψαμε  τα σκουπίδια και παρατηρήσαμε αυτά που είχαμε βάλει στο νερό. τα παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τα αποτελέσματα!

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας δημιουργούμε με τα παιδιά ένα βίντεο όπου κρατώντας τις πατούσες που είχαν δημιουργήσει δίνουν το δικό τους μήνυμα για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε τη Γη.

Συγγραφέας: 
Kalliopi72