Τι μας προσφέρει το δάσος?

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στο κόσμο των δέντρων μέσω μιας βόλτας στο δάσος. Οι αισθήσεις μας συντρόφευαν καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας.

Επιστρέψαμε από την ονειροπόληση μας στο δάσος και συγκεντρωθήκαμε στην παρεούλα. Εκεί καταγράψατε όλα όσα βιώσαμε και δημιουργήσαμε μια αφίσα με τίτλο «Βόλτα στο δάσος με τις αισθήσεις μας».

Με όσα είδε, άκουσε, μύρισε, έφαγε και άγγιξε το κάθε παιδί δημιουργήσαμε ένα συννεφόλεξο σε μορφή δέντρου.

Μας επισκέφτηκε ο Φυλλένιος που τον μαζέψαμε  κατά τη διάρκεια της βόλτας στο δάσος.

Είχε πέσε στο χώμα και έτσι βρήκε την ευκαιρία. Ο Φυλλένιος συστήθηκε στα παιδιά και τους έκανε διάφορες ερωτήσεις όπως «Από που λέτε να έπεσα;», «Που είναι το σπίτι μου ξέρετε;», «Μπορείτε να βρείτε ποιοι είναι οι φίλοι μου;», «Σας δίνω πολλά πολλά δώρα. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι σας προσφέρω;».

Όταν δόθηκε η απάντηση οξυγόνο, η νηπιαγωγός επικεντρώθηκε εκεί και ρώτησε τα παιδιά με ποιον τρόπο καταλαβαίνουμε ότι τα φύλλα παράγουν οξυγόνο; 

Για να αντιληφθούν τη διαδικασία πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα. Βουλιάξαμε ένα φύλλο σε ένα ποτήρι νερό και παρατηρήσαμε τι δημιουργείται στο νερό με το που βάλλουμε το φύλλο, μια ώρα μετά και τέλος δυο ώρες μετά. Το νερό μας γέμισε με μικροσκοπικές μπουρμπουλήθρες!

Ο Φυλλένιος στο κέντρο του κύκλου λέει τα δώρα που προσφέρει και τα παιδιά με κινήσεις το αναπαράγουν.

Στη πορεία δίνεται ένα φύλλο εργασίας με τίτλο «Τι μας προσφέρουν τα δέντρα. Ζωγράφισέ το όπως μπορείς».

Διαβάζουμε το βιβλίο “Πως δημιουργείται… το δάσος”, από Nicholls Sally και δημιουργούμε το δικό μας δάσος με την τεχνική collage από ζωγραφιές των παιδιών καθώς ακούμε το τραγούδι «Βόλτα στο δάσος», που το ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

 

Συγγραφέας: 
Kalliopi72