2η Διδακτική Επίσκεψη: Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς –Λευκίμης – Σουφλίου
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης: Δημιουργώντας Εκπαιδευτικές Γέφυρες με σχολεία, κοινότητες και τον κόσμο, στον Άξονα 9: Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, με την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Μαθητές Ξεναγοί στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου: Μαθαίνω, Δρώ και Δημιουργώ», πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, να ευαισθητοποιηθούν για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και να εμπνευστούν για δράση.
Τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι μαθητές-τριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας αναδείχθηκαν σε μικρούς εξερευνητές του μοναδικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης και ευαισθητοποίησης. Ειδικότερα, κάθε Τετάρτη, τα εργαστήρια δεξιοτήτων μετατρεπόταν σε ένα μικρό ερευνητικό κέντρο. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, ανέλαβαν να εμβαθύνουν σε διάφορες πτυχές του δάσους της Δαδιάς. Με τη βοήθεια της κα Φιλιώs Τσιατάλτζιαλη από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, μελέτησαν τη μοναδική βιοποικιλότητα του, τους κινδύνους που το απειλούν και τους τρόπους προστασίας του. Αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους, οι μαθητές μας μεταμορφώθηκαν σε μικρούς ξεναγούς. Προετοιμάστηκαν σχολαστικά και δημιούργησαν παρουσιάσεις, αφίσες και άλλα οπτικά μέσα για να παρουσιάσουν τις γνώσεις τους στους συμμαθητές τους και στους επισκέπτες του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της διδακτικής επίσκεψης στο Εθνικό Πάρκο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν από πρώτο χέρι το έργο τους, μεταδίδοντας με πάθος το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τι μάθαμε;
Η Δαδιά είναι ένας θησαυρός: Οι μαθητές-τριες μας ανακάλυψαν ότι το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί μια μοναδική ποικιλία φυτών και ζώων, όπως ο μαυρόγυπας, ένα από τα σπανιότερα αρπακτικά πουλιά στον κόσμο.
Οι κίνδυνοι που απειλούν: Μάθαμε για τις πυρκαγιές, την παράνομη υλοτομία και άλλες απειλές που θέτουν σε κίνδυνο το δάσος.
Η σημασία της προστασίας: Κατανοήσαμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και ότι κάθε μικρή ενέργεια μετράει.
Η δύναμη της συνεργασίας: Συνεργαζόμενοι σε ομάδες, οι μαθητές μας έμαθαν να μοιράζονται τις γνώσεις τους, να ακούν τις απόψεις των άλλων και να επιλύουν προβλήματα από κοινού.
Με το πρόγραμμα «Μαθητές Ξεναγοί» στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε στις νέες γενιές την περιβαλλοντική συνείδηση και να τους ενθαρρύνουμε να γίνουν ενεργοί πολίτες. Είμαστε περήφανοι για τους μαθητές μας και ευχαριστούμε θερμά τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς για την υποστήριξή του.
#Δαδιά #περιβάλλον #εκπαίδευση #παιδιά #φύση #προστασία #ΠεριβαλλοντικήΕκπαίδευση #ΕθνικόΠάρκοΔαδιάς #ΜαθητέςΞεναγοί #ΣχολικέςΔραστηριότητες
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ευδοξία Ισηδωρίδου ΠΕ04.04
Στόχος 1: Μηδενική Φτώχεια
Στόχος 2: Μηδενική Πείνα -
Στόχος 3 Καλή Υγεία και Ευημερία
Στόχος 4 Ποιοτική Εκπαίδευση
Στόχος 7: Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια -
Στόχος 10 Λιγότερες Ανισότητες
Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες
Στόχος 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή
Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα
Στόχος 15 Ζωή στη στεριά
Στόχος 17 Συνεργασία για τους στόχους