Βιωματική Δράση για την κομποστοποίηση.

 Είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στο νηπιαγωγείο μας τους μαθητές/τριες της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να αποκτήσουν τα παιδιά γνώσεις σχετικά με την κομποστοποίηση, την διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων του νηπιαγωγείου και την ορθή λειτουργία του κάδου  κομποστοποίησης που διαθέτει το σχολείο μας. Επίσης, να αλληλεπιδράσουν με μαθητές/τριες μεγαλύτερης ηλικίας, να δουλέψουν σε ομάδες, να διατυπώνουν ερωτήσεις, να αποκτήσουν κριτική σκέψη και να διατυπώσουν συμπεράσματα.

Αρχικά οι μαθητές/τριες αναγνώρισαν και ξεχώρισαν ποια υλικά απορρίπτονται μέσα στον κάδο, τα τοποθέτησαν μέσα και ενημερώθηκαν για τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν όπως ανάδευση και αερισμό του κομπόστ. Στην συνέχεια ακολούθησε βιωματικό παιχνίδι/δραματοποίηση προκειμένου να αντιληφθούν την διαδικασία της κομποστοποίησης. Έτσι τα παιδιά υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας του τμήματος και την συνεργασία των μαθητών/τριών, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: ΒΑΚΤΗΡΙΑ, ΜΥΚΗΤΕΣ, ΜΙΚΡΑ ΖΩΥΦΙΑ και ΓΑΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ.

Προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες μας πως  είναι το κομπόστ που παράγεται από την παραπάνω διαδικασία, αλλά και να μάθουν τον τρόπο αξιοποίησης του, τα παιδιά από το ΕΠΑΛ έφεραν κομπόστ από αυτό που παράγεται στο δικό τους σχολείο, σπόρους αρακά, χώμα και…..φυτέψαμε αρακά!!!!

Η δράση ολοκληρώθηκε με την αποτύπωση της εμπειρίας των μαθητών μας στο χαρτί! Οι μαθητές/τριες μας ζωγράφισαν ελευθερα  ο΄τι ήθελαν  όπως γνώσεις , συναισθήματα κ.α που βίωσαν, ανακάλυψαν, τους εντυπωσίασαν από την επίσκεψη της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Η παραπάνω δράση αναδεικνύει τον τρόπο που μπορούν μαθητές/τριες από διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης,  Νηπιαγωγείο και ΕΠΑΛ, να συνεργαστούν δημιουργικά, να αλληλοεπιδράσουν εποικοδομητικά  με σημαντικά οφέλη για όλους, παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Δείτε όλη την ανάρτηση εδώ: https://blogs.sch.gr/33nipevosm/2024/03/03/synergasia-me-to-1o-epal-eyos...

Συγγραφέας: 
Άννα Τσιγγερλιώτη