Χριστουγεννιάτικο Παζάρι από τους “Ταπερίστας” του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου με κρητικά προϊόντα.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ταπερίστας” στις 23 Δεκεμβρίου 2024, μία μέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, προσφέροντας ένα εορταστικό κλίμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα οι μαθητές της Β’ τάξης που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα διοργάνωσαν ένα παζάρι στον χώρο του σχολείου με πολλές νόστιμες, αλλά υγιεινές λιχουδιές, αξιοποιώντας πρώτες ύλες από τον τόπο μας. Παρασκεύασαν χριστουγεννιάτικα γλυκά με μέλι και ξηρούς καρπούς, όπως μελομακάρουνα, ξεροτήγανα, υγιεινά μπισκότα βρώμης, μπάρες δημητριακών και κρητικό ντάκο με ελαιόλαδο και φέτα. Επίσης προσέφεραν και αφεψήματα από κρητικά βότανα (μαλοτήρα, φασκόμηλο κ.α).
Παράλληλα ομάδα μαθητών με τον συντονισμό των καθηγητών τους , είχε διοργανώσει τις προηγούμενες ημέρες εργαστήρια παρασκευής κηραλοιφών, αρωματικού ελαιολάδου με δενδρολίβανο και θυμάρι, καθώς και πουγκάκια με λεβάντα για τη φύλαξη των ρούχων. Όλες αυτές οι ιδέες για επιχειρηματική δράση (καθώς συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για την εκπαιδευτική τους εκδρομή), προήλθαν από το βιωματικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε περίπου ένα μήνα πριν στο ΚΠΕ Βάμου, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σνακ από ντόπια προϊόντα και να παρασκευάσουν κηραλοιφές και αρωματικά έλαια.
Οι μαθητές , γονείς και οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν τη δράση με ιδαίτερο ενθουσιασμό, και τους δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσουν τους γευστικούς θησαυρούς της Κρήτης.