Βιωματική δράση με κρητικό ντάκο και μαλοτήρα (τσάι του βουνού) από τους Ταπερίστας του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου!
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταπερίστας” οι μαθητές του Β2 του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου υλοποίησαν μια βιωματική δράση, καθώς διερεύνησαν την αξία των τοπικών προϊόντων ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά και την εντοπιότητά τους.
Συγκεκριμένα ανακάλυψαν την παγκόσμια πρωτιά που κατέγραψε ο ελληνικός ντάκος στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον γαστρονομικό ιστότοπο Taste Atlas, όπου στις 50 πρώτες θέσεις συμπεριλήφθηκαν ακόμη πέντε δημοφιλείς ελληνικές σαλάτες, όπως η χωριάτικη, τα χόρτα, η πατατοσαλάτα, η παντζαροσαλάτα και η τονοσαλάτα.
Έτσι, παρασκεύασαν στον χώρο του σχολείου την παραπάνω συνταγή του ντάκου, χρησιμοποιώντας κρίθινο παξιμάδι, ντομάτες, φέτα, κρητικό ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές και στη συνέχεια τα γεύτηκαν ως σχολικό δεκατιανό. Το παραδοσιακό αυτό σνακ συνοδεύτηκε από τσάι του βουνού (μαλοτήρα) με θυμαρίσιο μέλι και όλοι οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν με πόση ευκολία μπορεί κανείς να ενσωματώσει την παραδοσιακή διατροφή στο σχολικό τους γεύμα, απολαμβάνοντας υγιεινές συνταγές με γεύση και άρωμα Κρήτης…