16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2023
Θέματα: 
2023-2024
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή

Τα νέα του Σχολείου μας

13.6.2024

Οι μαθητές/-ριες του σχολείου μας, αφού συζήτησαν, δημιούργησαν τον ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ για τη φετινή σχολικής χρονιά και την πρώτη χρονιά συμμετοχής στο πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία.

Συνέταξαν ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς για το σχολείο και το σπίτι.

Τον παρουσίασαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Επιτροπής σε όλους και στάλθηκε στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία όλων των γονέων.

 

 

5.6.2024

Στην πόλη μας πραγματοποιήθηκε το Διεθνές 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων που διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και στο οποίο έλαβε μέρος το σχολείο μας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κύριο Φώτη Μπερδέκλη με την ομάδα του Robo6teens. Μαζί με περισσότερους από 650 συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε 63 ομάδες και σε τρείς κατηγορίες: Regular – παρουσιάστηκαν έργα ρομποτικής, Open – παρουσιάστηκαν έργα με θεματολογία «Ευφυή Συστήματα για Έξυπνες, Κλιματικά και Ενεργειακά Ουδέτερες Πόλεις» και Πειραματικές Διατάξεις Φυσικής και Χημείας.

3.6.2024

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας υλοποιήθηκε ο καλοπισμός και χρωματισμός της σχολικής αυλής. Γονείς μαθητών και μαθητές/-ριες συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο προαύλιο του σχολείου και το  “ομόρφυναν” φτιάχνοντας επιδαπέδια παιχνίδια για να παίζουν τα παιδιά όλων των τάξεων. Επίσης καθάρισαν την ισόγεια αίθουσα του βοηθητικού κτηρίου, όπου οι μαθητές και μαθήτριες θα μπορούν να κάνουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, όταν βρέχει.

3.6.2024

Το σχολείο μας και φέτος, όπως και πέρσι,  συμμετείχε στη 2η Εικαστική Έκθεση Μαθητικής Δημιουργίας  2024 με τίτλο:  "Παιδί & Τέχνη: Ζω – Εμπνέομαι – Μπορώ – Φιλοτεχνώ", η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας δημιούργησαν έργα με αποκλειστικά ανακυκλώσιμα υλικά, κινούμενοι ταυτόχρονα στον στόχο του σχολείου μας για την πλήρη ένταξή του στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Οικολογικά Σχολεία (Eco-Schools). 

29.5.2024

Μία από τις προτάσεις των παιδιών του σχολείου μας ήταν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της αυλής δέντρα και λουλούδια, για να αυξηθεί η καλαισθησία του χώρου. Έτσι κι έγινε! Παιδιά από όλες τις τάξεις έφεραν από το σπίτι τους, αγόρασαν, έφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, προσέφερε ο Δήμος Καλαμάτας φυτά για φύτεμα. Οι μικροί γεωπόνοι πήραν τα εργαλεία τους και έπιασαν δουλειά! Ύστερα από καιρό υπομονής το αποτέλεσμα θεαματικό και πανέμορφο!

29.5.2024

Στo πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στο Δίκτυο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Eco–schools (Οικολογικά Σχολεία) την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, οι Ε’ και Στ΄ τάξεις προσκλήθηκαν να παραστούν στη δράση του Δήμου Καλαμάτας για την απονομή Γαλάζιας σημαίας στην παραλία της πόλης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε  η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο εθνικός χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.

23.5.2024

Σε συνεργασία με το Αγρόκτημα Φοίφα της Καλαμάτας τοποθετήθηκε στον χώρο τους σχολείου μας ένα συνοικιακός κομποστοποιητής. Η υπεύθυνη του Αγροκτήματος κ. Μυρτώ, επισκέφτηκε το σχολείο μας, συζήτησε και κατεύθυνε την Οικολογική Επιτροπή για τη χρήση και λειτουργία του κομποστοποιητή. Πάρθηκε η απόφαση για τον χώρο που θα τοποθετηθεί, εντός της σχολικής αυλής, και για τον τρόπο που θα εξηγηθεί στους/στις μαθητές/-ριες και στους γονείς τι θα πετάγεται εντός του κομποστοποιητή και με ποιον τρόπο παραμένει καθαρός και ζωντανός έτσι ώστε να δημιουργηθεί κομπόστ.

22.5.2024

Ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας ασχολήθηκε αυτόν τον μήνα με τη θεματική του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα με τη προστασία του. Μελέτησαν βιβλία σχετικά με αυτό το θέμα και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο βιβλίο που δημιούργησε η Λήδα Βαρβαρούση για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας στα πλαίσια ένταξης της πόλης στο δίκτυο των ευρωπαϊκών κλιματικά ουδέτερων πόλεων.

21.4.2024

Με αφορμή τη φύτευση φυτών στην αυλή του σχολείου και αφού τα παιδιά προβληματίστηκαν με τα είδη που πρέπει να φυτευθούν και το μέρος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μία επίσκεψη στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στην πόλη μας, έτσι ώστε να λυθούν στα παιδιά όλες οι απορίες. 

10.4.2024

Τα παιδιά του σχολείου μας στις 8/4/2024 παρακολούθησαν, εξ αποστάσεως, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί ο φορέας «Φωτοκύκλωση» σχετικά με την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση για τον θεσμό της ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Μιας και στο σχολείο μας υπάρχει ο αντίστοιχος κάδος συλλογής οι οδηγίες και οι συμβουλές που έλαβαν μέσω του προγράμματος ήταν πολύτιμες. Έθεσαν τις κατάλληλες ερωτήσεις και ζήτησαν με ζήλο να μάθουν τι γίνονται μετά όλα τα απόβλητα που συλλέγονται από τον κάδο.

Σελίδες

Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης και είναι ένα σχολείο με μακρά ιστορία. 

Διεύθυνση: 
Κάρκαλη και Δελμούζου
24100 Καλαμάτα