1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2022
Θέματα: 
2022-2023
Σχολική Αυλή
2023-2024
Απορρίμματα

Τα νέα του Σχολείου μας

4.4.2024

Την Πέμπτη,  4/4/2024 οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν  το μουσείο Γουλανδρή. Οι μαθητές της  Α΄ παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ‘Το ζωικό βασίλειο’. Οι μαθητές της  Γ΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ‘Το δάσος ‘, ενώ οι μαθητές της Β΄ και Ε΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ‘Σεισμός’.

1.4.2024

Τη Δευτέρα 1/4/2024 οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε δράση του THE GREEN CITY μιας πλατφόρμας επιβράβευσης της Ανακύκλωσης στην Ευρώπη… Το πρόγραμμα THE GREEN CITY προσφέρει την δυνατότητα να ανακυκλώσουμε και να κερδίσουμε, στηρίζοντας παράλληλα τη μετάβαση της χώρας στην κυκλική οικονομία. Ανακυκλώνοντας κερδίζουμε greencoins που μπορούμε να εξαργυρώσουμε στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος που φέρουν το logo  THE GREEN CITY.

30.3.2024

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τα οικολογικά σχολεία και στην προσπάθεια αισθητικής αναβάθμισης του σχολείου μας γενικότερα, οι μαθητές της Δ΄ τάξης, αφού έφτιαξαν γλάστρες από ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια, προμηθεύτηκαν σπόρους από εποχιακά κηπευτικά φυτά και προχώρησαν στην φύτευσή τους. Φύτεψαν μαρούλια, πιπεριές, κρεμμύδια, παντζάρια, σέλινο…

7.3.2024

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου οι Δ’ και Ε’ τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν το κλειστό γυμναστήριο Άνοιξης. Συμμετείχαν σε μια οικολογική δράση με θέμα την ανακύκλωση. Εκεί οι μαθητές έμαθαν να αναγνωρίζουν το σήμα της ανακύκλωσης. Επίσης, συζήτησαν για τους διαφορετικούς κάδους που υπάρχουν  ανάλογα με τα υλικά που τοποθετούνται μέσα σε αυτούς, ενώ μίλησαν για τη σκοπιμότητα αυτού του εγχειρήματος.

15.2.2024

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου η Στ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Μουσείο Γουλανδρή- Κέντρο Γαία στην Κηφισιά. Συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα με θέμα την κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων, την ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς και την εξαφάνιση των ζώων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μία παρουσίαση  για τις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους, όπως οι πλημμύρες και η εξαφάνιση των ζώων. Επιπλέον, έγινε αναφορά στα μικροπλαστικά τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον, καθώς δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

3.2.2024

Οι μαθητές της  Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την ομάδα Διοργάνωσης Εκπαιδευτικών Δράσεων ΔΡΩ  στη Ν. Κηφισιά για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Ελαιόλαδο και σαπούνι». Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά,  την παραγωγική διαδικασία του παραδοσιακού σαπουνιού από ελαιόλαδο. Το πράσινο σαπούνι, φτιάχνεται από καθαρό ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από την αρχαιότητα. Το πράσινο σαπούνι καθαρίζει το δέρμα, χωρίς να το στερεί από τα φυσικά του λιπαρά στοιχεία.

28.1.2024

Οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν  την παράσταση:  «Τα ψηλά βουνά», στο θέατρο Ακροπόλ, μία παράσταση με εικόνες του παρελθόντος σχετικά με τη ζωή των απλών ανθρώπων στη φύση, οι οποίοι από μόνοι τους παρήγαγαν τα προς το ζην, μακριά από την υπερκατανάλωση και την υπερβολή της εποχής μας. Ένα έργο που εξυμνεί την ελληνική ύπαιθρο, µε στόχο τη μύηση των παιδιών στη φυσιολατρία και στο ομαδικό πνεύμα.

15.12.2023

Οι μαθητές  όλων των τάξεων δημιούργησαν εικαστικά έργα  και κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως: ύφασμα, βαμβάκι,  χαρτί, συσκευασίες τροφίμων,  πλαστικά καπάκια, γυάλινα βάζα…  ή και με φυσικά ή άλλα επεξεργασμένα υλικά, όπως: ξύλα, βότσαλα, κοχύλια, πηλό…

Κάποια από τα έργα των μαθητών έγιναν στο πλαίσιο της γιορτής των Χριστουγέννων και προετοιμάστηκαν  με ζήλο για το  Χριστουγεννιάτικο παζάρι που θα ακολουθήσει  σε λίγες ημέρες…

15.12.2023

Οι μαθητές της Α΄ , Δ΄ και Ε΄ τάξης έκαναν μια έρευνα στους δρόμους παραπλεύρως του σχολείου μας προκειμένου να δουν εάν και κατά πόσο υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης  ή  εάν  υπάρχουν σκουπίδια εκτός των κάδων. Επίσης, παρατήρησαν τι εργασίες έχουν γίνει από τον δήμο μας, σχετικά με την καθαριότητα,   στα πεζοδρόμια, στα φρεάτια των δρόμων  και  στο ρέμα  που καταλήγει  στη λίμνη του Μαραθώνα...

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…

7.12.2023

Φέτος οι μαθητές της Στ’ τάξης στο πλαίσιο της δικτύωσης και επικοινωνίας περιβαλλοντικού προσανατολισμού πέρα από τη συμμετοχή τους στα οικολογικά σχολεία, συμμετάσχουν και στο Ευρωπαϊκό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα eTwinning, με τίτλο UNESChools και θέμα τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης το οποίο ευθυγραμμίζεται με τις θεμελιώδεις αξίες και γενικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές να αναπτύξουν τις ψηφιακές, ερευνητικές, συνεργατικές και διαπροσωπικές δεξιότητές τους και να γνωρίσουν τον πολιτισμό των Ευρωπαίων γειτόνων μας.

Σελίδες

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930. Αρχικά στεγάστηκε σε μία αίθουσα – τάξη (αργότερα έγιναν 3) σε οικόπεδο επί της οδού Λ. Λ. Μαραθώνος 4 . Μετά το 1962 , στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου, κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα 6 αιθουσών σε δύο επίπεδα.  Αργότερα, στο βορειοδυτικό τμήμα του αύλειου χώρου, χτίστηκαν 2 τουαλέτες μαθητών/μαθητριών. Όλες οι αίθουσες ήταν εξωτερικές (παραμένουν μέχρι και σήμερα).

Διεύθυνση: 
Λ Λίμνης Μαραθώνα 4, Άγιος Στέφανος
14565 Αττική