1ο Γενικό Λύκειο Μεταμόρφωσης

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2019
Θέματα: 
2019-2020
Νερό
Αειφόρο Σχολείο
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη

Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Το 1ο  Γενικό Λύκειο Μεταμόρφωσης ανήκει στο δήμο της Μεταμόρφωσης Αττικής. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σχολείο σε αριθμό μαθητών, όχι μόνο της Αττικής αλλά και της Νοτίου Ελλάδας. Tο σχολείο μας όχι μόνο παρουσιάζει ένα σημαντικό αριθμό επιτυχιών στις εισαγωγικές για τα πανεπιστήμια εξετάσεις, αλλά και επιδιώκει να ακολουθεί παράλληλα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του υπουργείου, νέους τρόπους διδασκαλίας, να εφαρμόζει καινοτόμες δράσεις που δίνουν δυνατότητες αυτενέργειας στους μαθητές αλλά και τους ευαισθητοποιούν απέναντι σε διάφορα κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο οι μαθητές παρακολουθούν και συμμετέχουν σε Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά και άλλα Προγράμματα. Το σχολείο μέσα από το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Περιήγηση στη Μεγάλη Ελλάδα» (2012-2013) έχει κάνει αδελφοποίηση με το ελληνόφωνο σχολείο Ευκλείδης στην Βova Marina, ενώ το ταξίδι στα χωριά της Κάτω Ιταλίας επαναλήφθηκε και με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Magna Grecia» (2016-2017). Για τρία χρόνια λειτούργησε Όμιλος Μαθηματικών με στόχο την αντιμετώπιση της «μαθηματικοφοβίας» μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση της τέχνης, των μαθηματικών και της φιλοσοφίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το σχολείο συμμετέχει στην προσομοίωση του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (ΜUN) δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές να ασκηθούν στη ρητορική τέχνη και τη διπλωματία.

Το σχολείο μας έχει μακρά παράδοση σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το 2005, πολλά από τα οποία έχουν πάρει το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (21 ΟΤΑ). Το 2017 τα περιβαλλοντικά προγράμματα «Μεταναστευτικό Αιγαίο – Ανθρωπιά υπό εξαφάνιση» και «Σπέρνοντας όνειρα στην αυλή μας- Ελεύθεροι σπόροι - Δίκαιη κοινωνία» διακρίθηκαν ως άριστη και καλή  εκπαιδευτική πρακτική αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας την 3η και 5η θέση στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού S.A.M.E. WORLD (Aειφορία-Ευαισθητοποίηση-Κινητοποίηση-Περιβάλλον στην παγκόσμια εκπαίδευση). Η ομάδα «Μεταναστευτικό Αιγαίο – Ανθρωπιά υπό εξαφάνιση», μάλιστα, προκρίθηκε και κέρδισε το μεγάλο ευρωπαϊκό βραβείο του διαγωνισμού. Τα δύο τελευταία χρόνια η περιβαλλοντική ομάδα ασχολήθηκε με τη ζωή δίπλα στον Κηφισό και συμμετείχε σε δύο Μαθητικά Συνέδρια με μία ταινία μικρού μήκους και μία ψηφιακή ιστορία αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας προφορικές μαρτυρίες από τους κατοίκους της πόλης. Παράλληλα προώθησε την ιδέα της ένταξης του Δήμου Μεταμόρφωσης στο «Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμι», η οποία τελικά αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019. Επίσης συν-δημιούργησε το άτυπο διασχολικό δίκτυο μεταξύ τεσσάρων σχολείων της Αττικής με τίτλο «Τα κρυμμένα και τα θαμμένα θέλγητρα των πόλεων», με στόχο να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την αφανή ή/και υποβαθμισμένη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της πόλης τους.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι στόχος και όραμα της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων αποτελούν ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, που δεν θα μεταδίδει μόνο γνώσεις αλλά θα καλλιεργεί στους μαθητές του τις αξίες της δημοκρατίας, της ενεργούς πολιτειότητας και της δημιουργικότητας.

Διεύθυνση: 
Ι. Ράλλη 6 & Τατοΐου
14452 Μεταμόρφωση