2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2023
Θέματα: 
2023-2024
Ενέργεια
Κλιματική Αλλαγή

Τα νέα του Σχολείου μας

11.2.2024

Την Τετάρτη 7-2-2024, οι μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδα του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου φόρεσαν γάντια, πήραν σακούλες απορριμμάτων και καθάρισαν το άλσος του Προφήτη Ηλία Τυρνάβου, φθάνοντας πολύ κοντά  στην Ιερά Μονή. Ο σχολικός περίπατος του Φεβρουαρίου αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους 30 μαθητές και μαθήτριες, μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου, να ενωθούν και να συμμετάσχουν εθελοντικά σε μια δράση καθαρισμού του χώρου του Προφήτη Ηλία , που για αυτούς και όχι μόνο, αποτελεί  ένα πάρκο, κόσμημα για την πόλη.

18.12.2023

Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου, με οδηγό τη φαντασία και την ευαισθησία για περιβαλλοντικά ζητήματα, στόλισαν ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δεντράκι!
Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και υλικά, που θα κατέληγαν είτε στον κάδο απορριμμάτων είτε στον κάδο ανακύκλωσης, δημιούργησαν υπέροχα στολίδια και κατασκευές!

14.12.2023

Η αρχική αξιολόγηση των γνώσεων των μελών της περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου  σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, πραγματοποιήθηκε με παιγνιώδη τρόπο σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού. Στόχος, η ευχάριστη εισαγωγή σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής και η ανάδειξη θεμάτων για τα οποία υπάρχει παρανόηση ή άγνοια των μελών της ομάδας. Οι μαθητές/τριες της ομάδας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και ανέπτυξαν διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος κ.κ.

2.11.2023

Μετά την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας για τη συμμετοχή μας στο δίκτυο των "Οικολογικών σχολείων", το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου προχώρησε στη σύσταση Περιβαλλοντικής ομάδας, η οποία απαρτίζεται από 18 μαθητές του σχολείου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση- γνωριμία και υπογραφή του συμβολαίου της ομάδας.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος είναι η κ. Μαγαλιού Ελένη, Γεωλόγος και η κ. Γκαλίτσιου Βασιλική, Μαθηματικός.

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου είναι ένα Δημόσιο Γυμνάσιο  περίπου 270 μαθητών ηλικίας 12 έως 15 ετών. Ο συνολικός αριθμός του προσωπικού είναι 30 εκπαιδευτικοί, 2 - μη διδάσκοντες εκπαιδευτικοί( ένας ψυχολόγος και ένας κοινωνικός λειτουργός). Οι περισσότεροι μαθητές μας προέρχονται από ελληνικές οικογένειες, αν και υπάρχουν λίγοι μαθητές άλλων εθνικοτήτων, κυρίως μαθητές που προέρχονται από την Αλβανία, αλλά πολλοί από αυτούς γεννήθηκαν στην Ελλάδα καθώς επίσης 50- 60 μαθητές Ρομά, για τους οποίους λειτουργούν 2 τμήματα υποδοχής ΖΕΠ. Στο σχολείο μας λειτουργούν Τμήματα Ένταξης για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες(δυσλεξία, διάσπαση προσοχής κ.ά. ) με 3 καθηγητές. Οι μαθητές μας διδάσκονται  Αγγλικά και επιλέγουν ως 2η ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά. Έχουμε επίσης εκπονήσει πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα, προγράμματα πολιτιστικά(λειτουργεί  θεατρική ομάδα με πολλές παραστάσεις και συμμετοχές σε Αγώνες Τέχνης με βραβεύσεις , σε Διεθνείς αγώνες κ.ά.). Επίσης  ολοκληρώσαμε 3 προγράμματa Erasmus+KA229, ένα εκ των οποίων περιβαλλοντικό με θέμα "Σκέψου παγκόσμια ,δράσε τοπικά! Ας ζήσουμε πιο πράσινοι!"(Think globally, act locally! Let's live greener!") με θέματα ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και πολλές δράσεις . Το σχολείο μας διαθέτει 3d- εκτυπωτή με τον οποίο  οι μαθητές μας κατασκευάζουν υλικά για το μάθημα της Τεχνολογίας και δημιούργησαν επίσης  επιτραπέζια  εκπαιδευτικά παιχνίδια έμπνευσής τους,  στο πλαίσιο ενός 2ου προγράμματος Erasmus+. Τον τελευταίο χρόνο το σχολείο έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά με εξωτερική μόνωση, με νέα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, νέο φωτισμό led, με θέρμανση  φυσικού αερίου και στο χώρο του Γυμναστηρίου με αντλίες θερμότητας. Επίσης στην οροφή του έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά καθώς επίσης και μετρητές κατανάλωσης ενέργειας. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας   https://2gym-tyrnav.lar.sch.gr/

 

Διεύθυνση: 
Οδός 22 Αρ. 1
40100 Τύρναβος