3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Βραβεύσεις (έτη): 
Έτος Εγγραφής: 
Θέματα: 
2018-2019
Σχολική Αυλή
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)

Τα νέα του Σχολείου μας

30.4.2019

Η καλή κατάσταση του σχολικού μας κήπου και η ανάγκη να τον εντάξουμε πλήρως τόσο στη μαθησιακή διαδικασία όσο και σε ένα καλαίσθητο σχολικό περιβάλλον είναι προτεραιότητα όλων μας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου. Πριν κλείσουμε για τις πασχαλινές μας διακοπές και αφού καθαρίσαμε τα παρτέρια μας από σκουπίδια και χορτάρια, φυτέψαμε λαχανικά και βότανα και μαζέψαμε τα πρώτα λάχανα.
 

30.4.2019

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου ως ένα δημόσιο σχολείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας αστικής περιοχής υλοποιεί εδώ και πολλά χρόνια δράσεις που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη των μελών της σχολικής κοινότητας για επαφή με τη φύση, συλλογικές δράσεις που συνδέουν το σχολείο  με την  τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα φιλοδοξούν να θεραπεύσουν προβληματικές περιοχές που σχετίζονται με την αισθητική του σχολικού περιβάλλοντος, τις περιορισμένες ευκαιρίες των μαθητών να συμμετέχουν σε βιωματικού και διερευνητικού τύπου μαθησιακή λογική εκτός της σχολικής αίθουσας αλλά και να μεγαλώσουν το

11.2.2019

Το σχολείο μας υλοποιεί περιβαλλοντικά προγράμματα από το 2005. Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών της σχολικής μας κοινότητας με τη γειτονιά και την πόλη μας και σε αυτή ακριβώς τη λογική κινείται τόσο η στοχοθεσία όσο και η φύση υλοποίησης των προγραμμάτων που εκπονούμε. Με έναρξη τη σχολική χρονιά 2014-2015 η σχολική μας κοινότητα προχωρά κάθε χρόνο στη συγκομιδή του καρπού των ελαιόδεντρων που περιστοιχίζουν τον προαύλιο χώρο του σχολείου μας και τη διάθεση του ελαιολάδου σε οικογένειες μαθητών μας που το έχουν ανάγκη.

Το 3o Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου είναι ένα δημόσιος εκπαιδευτικός οργανισμός που καλύπτει τις ανάγκες μιας αστικής περιοχής που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, τις Πανεπιστημιακές και Πολυτεχνικές Σχολές. Πρόκειται για την σχολική μονάδα που προέκυψε κατόπιν συγχώνευσης δύο σχολείων το 2014 και αριθμεί 291 μαθητές ηλικίας 6-12 ετών και 35 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού. Στους μαθητές συμπεριλαμβάνονται και παιδιά με μαθησιακές και άλλου τύπου ανάγκες  και παιδιά προσφυγικών οικογενειών. Το σχολείο έχει να επιδείξει μια μακρόχρονη παράδοση σε προγράμματα εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας και επιδιώκει να εμπλουτίζει διαρκώς την εικόνα της δυναμικής εκπαιδευτικής κοινότητας.
Έχει υλοποιήσει τρία Ευρωπαϊκά Προγράμματα (2 Comenius Σχολικές Συμπράξεις και 1 Erasmus+ KA1) και πολλά e-Twinning για τα οποία έχει λάβει πολλές εθνικές και μια Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Επίσης, συμμετείχε στο Πρόγραμμα EuropeSTARTS, Jean Monnet Project που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στόχευε  στο να φέρει την έννοια της Ευρώπης πιο κοντά στα παιδιά μέσα από την Τέχνη και τις ασκήσεις προσομοίωσης.  Η γειτνίαση με το ΕΚΠΑ ευνοεί συνεργασίες με το Παιδαγωγικό Τμήμα, το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας  αλλά και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και έτσι το σχολείο μας δέχεται κάθε χρόνο φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση ενώ συχνά οργανώνονται ημερίδες ενημέρωσης εκπαιδευτικών και γονέων με την συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας υποδέχεται παιδιά προσφυγικών οικογενειών που φιλοξενούνται στην περιοχή μας .

Τα περιβαλλοντικά προγράμματα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη φιλοσοφία του σχολείου μας με μια μακρόχρονη παράδοση, συμμετοχή σε δίκτυα και βράβευση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για το Πρόγραμμα "Οι Πράσινες Γωνιές της γειτονιάς μου". 

Διεύθυνση: 
Κρίνων 28
15772 Ζωγράφου