53ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2017
Θέματα: 
2017-2018
Απορρίμματα
2018-2019
Ενέργεια
Απορρίμματα
Αειφόρο Σχολείο
2019-2020
Ενέργεια
Απορρίμματα
Αειφόρο Σχολείο
Κλιματική Αλλαγή

Τα νέα του Σχολείου μας

9.6.2019

Ένα βίντεο στο οποίο μπορεί να δει κανείς συνοπτικά πώς υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το Πρόγραμμα για την ανακύκλωση κατά τη διετία 2017-19.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=505&v=gKYnCzRMG64

31.5.2019

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος μοιράζουμε στους συμμαθητές και στους καθηγητές μας τσάντες για να τις επαναχρησιμοποιούν, αλλά και για να φέρνουν στο σχολείο ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία θα αποθέσουμε στους κάδους ανακύκλωσης.

8.5.2019

Για το σχολικό έτος 2018-19 επιλέγουμε αφενός μεν να συνεχίσουμε την Ανακύκλωση στο σχολείο μας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και, αφετέρου, να μειώσουμε το οικολογικό/ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου μας με την υλοποίηση του καινοτόμου Προγράμματος "ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ" το οποίο οργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων, ο «Άνεμος Ανανέωσης», η Γερμανική Πρωτοβουλία πολιτών «Σεβασμός στην Ελλάδα» και το γερμανικό "Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Θεμάτων (UfU)".

8.5.2019

Η μεγάλη περιβαλλοντική συνεισφορά μας συνεχίζεται και ανεβαίνει σε νέα επίπεδα. Στις αρχές Μαρτίου ανακυκλώσαμε πάνω από 4.000 πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια που είχαμε συγκεντρώσει στο σχολείο όλο το προηγούμενο διάστημα, στα "Σπιτάκια της Ανακύκλωσης" του Πάρκου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Έτσι, δώσαμε το παράδειγμα που οφείλει να ακολουθεί ο ενεργός πολίτης σήμερα, δηλαδή να μειώνει το οικολογικό του αποτύπωμα, να προωθεί την κυκλική οικονομία και να εξοικονομεί τους πολύτιμους ενεργειακούς πόρους του πλανήτη μας.

8.5.2019

Αναρτούμε τους κανόνες της ανακύκλωσης στη Γωνιά της Ανακύκλωσης για να μην πάει τίποτε χαμένο! Φυσικά, υποστηρικτής μας στην προσπάθεια αυτή είναι η ΕΕΠΦ με το Πρόγραμμα "Οικολογικά Σχολεία"!

8.5.2019

Μαθητές της Β' Λυκείου έχουν αναλάβει για το σχολικό έτος 2018-19 να συγκεντρώνουν πλαστικά και αλουμινένια μπουκαλάκια και κουτάκια που αφήνουν κάποιοι συμμαθητές τους κάτω από τα θρανία τους. Έτσι, στο τέλος της ημέρας, σαρώνουν τις αίθουσες σε συνεργασία με τις καθαρίστριες του σχολείου για να ενισχύσουν τη δράση Ανακύκλωσης και να...διδάξουν τη σωστή οικολογική συμπεριφορά σε όλους τους μαθητές.

8.5.2019

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος συγκεντρώνουμε μεγάλες ποσότητες ανακυκλώισμων υλικών στο σχολείο μας στους ειδικούς κάδους που έχουμε τοποθετήσει στην Γωνιά Ανακύκλωσης του σχολείου. Το συντονισμό των δράσεων έχουν αναλάβει μαθητές της Α' Λυκείου οι οποίοι έχουν γίνει οι...πρεσβευτές της Ανακύκλωσης αναλαμβάνοντας να παρακινήσουν τους συμμαθητές τους και να συγκεντρώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στην αποθήκη μας, αφού αδειάσουν τους κάδους στο τέλος κάθε εβδομάδας.

13.6.2018

Το Πρόγραμμα με θέμα την τη διαχείριση των απορριμάτων στο σχολείο και συγκεκριμένα την Ανακύκλωση υλοποίησαν από κοινού οι μαθητές και οι καθηγητές των προαναφερθέντων προγραμμάτων. Αποτέλεσμα της εργασίας τους αποτελεί η οργάνωση της ανακύκλωσης για πρώτη φορά στο σχολείο μας.

16.3.2018

Μεγάλη μέρα για το σχολείο μας σήμερα Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018. Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έκαναν πραγματικότητα έναν μεγάλο σχέδιο που είχαν ετοιμάσει καιρό με τις δικές τους δυνάμεις: να ετοιμάσουν τσάντες ανακύκλωσης με δικής τους σχεδίασης πρωτότυπη μακέτα και να τις μοιράσουν δωρεάν σε όλους τους συμμαθητές τους, 280 συνολικά. Με αυτόν τον τρόπο υλοποίησαν τη μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της ανακύκλωσης και υπέρ της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος του σχολείου που έχουμε κάνει ως τώρα στο 53ο Λύκειο.

4.1.2018

Ξεκινούμε οργανωμένα την ανακύκλωση στο σχολείο μας για πρώτη φορά με ομάδα συντονισμού τους μαθητές και καθηγητές των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου μας. Οι μαθητές ανακυκλώνουν υλικά σε ξεχωριστούς κάδους ανάλογα με το υλικό. Οι κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε εσωτερικό αίθριο χώρο του σχολείου. Στόχος για το 2018 είναι να ανακυκλώσουμε τουλάχιστον 2 τόνους χαρτιού και μεγάλη ποσότητα πλαστικού, ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών κτλ.

Το σχολείο μας βρίσκεται στα Σεπόλια, έχει δύναμη 300 περίπου μαθητών και 30 καθηγητών και συμμετέχει σε πολλά Εκπαιδευτικά Προγράμματα κάθε χρόνο, όπως Εγκεκριμένα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Α' Αθήνας, Προγράμματα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας Erasmus+ KA2, με αντικείμενο την νεανική επιχειρηματικότητα (2015-18) και την κυκλική οικονομία (2018-20) και μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση, ως σχολείο-συντονιστής σε συνεργασία με σχολεία της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, τα Προγράμματα "Athens Eco Schools, Βερολίνο - Αθήνα 2017-19", με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία του Δήμου Αθηναίων, και "Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία", με θέμα την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την προστασία των μνημείων, που σχεδίασε και συντονίζει ο Δήμος Αθηναίων και φυσικά δύο από τα Προγράμματα της Ε.Ε.Π.Φ., τα "Οικολογικά Σχολεία" και τις "Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου".

Διεύθυνση: 
Γράμμου 23
10443 Αθήνα