5o Γυμνάσιο Καλαμάτας

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2021
Θέματα: 
2021-2022
Κλιματική Αλλαγή

Τα νέα του Σχολείου μας

19.4.2022

Στα πλαίσια της επιμόρφωσης των εκαπιδευτικών του σχολείου μας σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έγινε η εγγραφή τους στην πλατφόρμα FEE Academy και η παρακολούθηση των online μαθημάτων :

1.Environmental Literacy

2. Environmental writing (envjourwriting)

3. Environmental Videograpgy(envjourvideo)

4. Biodiversity course

5. ESD Training

6. Environmental Journalism -Photography

19.4.2022

Οι μαθητές του τμήματος Α2 του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας δημιούργησαν το παρακάτω βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=mCKmoGqajSE

Tο βίντεο συμμετείχε στoν διαγωνισμό #Film4Energy της DG ENERGY (European Commission) και κέρδισε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο ! Το βίντεο θα μεταδοθεί μέσω διαφόρων καναλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της οπτικοακουστικής πλατφόρμας της και του καναλιού της στο YouTube. Επίσης θα υποτιτλιστεί στις 22 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

15.2.2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του διαγωνισμoύ “Film4Energy Challenge” κάλεσε τα σχολεία απ’όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο σχετικά με την σημασία της ενεργειακής απόδοσης και τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας για το σχολείο, την κοινότητα ή την πόλη τους.

2.2.2022

Ένας από τους κύριους στόχους του σχεδίου δράσης μας είναι η εύρεση τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας  στην καθημερινότητα μας (μαθητών και καθηγητών), μαθαίνοντας στους συγγενείς, στους φίλους, στους γείτονές μας και σε όλο τον κόσμο τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και ενθαρρύνοντας τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών εναλλακτικών για τη θέρμανση, την ψύξη, τις μεταφορές και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

30.1.2022

Εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, μεταξύ των οποίων και μέλη της περιβαλλοντικής μας επιτροπής,ανήκουν πλέον στην παγκόσμια κοινότητα του earth project.

Πρόκειται για μια κοινότητα εκπαιδευτικών που δίνουν έμφαση στην κλιματική εκπαίδευση, μιας και ο αντίκτυπος που προκύπτει από μικρές, συνδεδεμένες ενέργειες σε χώρους όπου η μάθηση είναι συνδεδεμένη, συν-κατασκευασμένη και προσβάσιμη, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. 

30.1.2022

Ομάδα μαθητών της πρώτης γυμνασίου του σχολείου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Goals project!. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από όλο τον κόσμο και συνεργάζονται δημιουργώντας έργα σχετικά με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της UNESCO. 

26.12.2021

Το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ανέλαβε την υλοποίηση περιβαλλοντικού προγράμματος που πραγματεύεται την κλιματική αλλλαγή και τις επιπτώσεις της, με τίτλο : Act Green. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στην θεματολογία : Ρύπανση, μόλυνση και υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος

Στόχοι του προγράμματος είναι:

 

26.12.2021

Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό etwinning  πρόγραμμα "Act Green" δημιούργησαν χειροποίητες ευχετήριες κάρτες από άχρηστα υλικά όπως χαρτόνια, κομμάτια από κορδέλες και ύφασμα, κουμπιά, παλιά διακοσμητικά κ.ά.

 Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόστηκε η επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών με δημιουργικό τρόπο, η μεταμόρφωσή τους σε κάτι χρήσιμο και η μετάδοση του μηνύματος υπέρ της ενσυνείδητης κατανάλωσης και σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων.

29.11.2021

Το σχολείο μας 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ανήκει πλέον στο Σχολικό Δίκτυο Δράσης «Ταπερίστας».

Η δράση θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις:

Διερευνητική (Α ́Φάση),

Εφαρμογής (Β ́Φάση) και

Διάχυσης (Γ ́Φάση).

Το θέμα της Δράσης αφορά το σχολικό γεύμα των μαθητών (δεκατιανό), τον τρόπο προμήθειάς του,
το σκεύος ή τη συσκευασία μεταφοράς του, την ποσότητα, ποιότητα και τη γεωγραφική εγγύτητα
των υλικών, την επιλογή των κατάλληλων τροφίμων για τις ενεργειακές ανάγκες και την υγεία των
μαθητών.

21.11.2021

Πρόσφαρτα  εγκρίθηκε το πρόγραμμα erasmus (KA2) : "Ecological education and environmental protection in a European context!'', στο οποίο θα συμμετέχει και το σχολείο μας, με διάρκεια 28 μήνες. Εταίροι μας στο έργο αυτό θα είναι σχολεία από την Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Σλοβακία με συντονιστή το σχολείο  Liceul Tehnologic Costesti (Arges) από την Ρουμανία.

Σελίδες

Διεύθυνση: 
Λεωφόρος Αθηνών 184
24100 Καλαμάτα