6ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου- Μανιάειο
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Tο «Μανιάειο» 6ο Δημοτικό Σχολείο εγκαινιάστηκε στις 2 Νοεμβρίου 1997 ως 6/θέσιο με 73 μαθητές. Σήμερα λειτουργεί ως 7/θέσιο με 126 μαθητές και, λόγω της αύξησης των μαθητών, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου μάς προμήθευσε με τρεις προκατασκευασμένες αίθουσες για να αντιμετωπίσουμε το στεγαστικό πρόβλημα.
Αποτελεί δωρεά της αείμνηστης δασκάλας Καλλιόπης Μανιά, η οποία γεννήθηκε στην Κάλυμνο στις 8/6/1910. Ήταν το τέταρτο από τα 6 παιδιά του Γεωργίου Μανιά, φιλολόγου στο Γυμνάσιο της Καλύμνου.
Σε ηλικία 16 ετών ακολούθησε το λειτούργημα της δασκάλας και δίδαξε στο Παρθεναγωγείο της Κω μέχρι το 1932, οπότε και ήρθε στο Παρθεναγωγείο της Καλύμνου, σε μία περίοδο δύσκολη για το νησί, καθώς η φασιστική Ιταλία επέβαλε τη διδασκαλία μόνο της Ιταλικής γλώσσας. Στο Παρθεναγωγείο δίδαξε κρυφά την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική Ιστορία και κάλυπτε όσους γονείς δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο για να μάθουν την Ιταλική γλώσσα. Δε φοβήθηκε ποτέ τις απειλές κι αντιμετώπιζε με θάρρος τις καταγγελίες. Οι Ιταλικές αρχές την έδιωξαν από το Παρθεναγωγείο και την τοποθέτησαν σε άλλο σχολείο, όπου υπήρχαν μόνο Ιταλίδες δασκάλες, για να την ελέγχουν. Εκείνη, όμως, συνέχιζε το έργο της.
Το 1941 απολύθηκε για παραδειγματισμό από τις Ιταλικές αρχές και μετέτρεψε το σπίτι της στον Πάνορμο σε «κρυφό σχολειό». Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας επανήλθε στο αγαπημένο της σχολείο, το Παρθεναγωγείο. Ύστερα από τόσους αγώνες, ήταν πια ένα σεβαστό πρόσωπο στην κοινωνία της Καλύμνου, έχοντας τον τίτλο : «Η δασκάλα». Συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από 40 χρόνια διδασκαλίας. Όμως, ένα φιλόδοξο όνειρο, η δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου – προσφορά στη μνήμη του αγαπημένου της πατέρα – έγινε στόχος ζωής.
Ανάλωσε για την υλοποίησή του όλη της την περιουσία προσφέροντας στα παιδιά της Καλύμνου ένα σύγχρονο και όμορφο διδακτήριο 751 τ.μ., με μία τεράστια αυλή 1.500 τ.μ. Εγκαινιάστηκε στις 2/11/1997.
Η Καλλιόπη Μανιά πέθανε στις 4/9/1999 έχοντας ήδη πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής της. Η πράξη της αυτή την κατέταξε ανάμεσα στους μεγάλους ευεργέτες του νησιού.