Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων
Τα νέα του Σχολείου μας
Mία πολύ όμορφη δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12/3/2023, αποτέλεσμα της συνεργασίας του σχολείου μας με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουνάβων και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού.
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι, μαζί με τους γονείς και κατοίκους του χωριού, ανέλαβαν δράση.
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, που μας παραχώρησε τα φυτά και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, προχωρήσαμε σε δεντροφύτευση σε διάφορα σημεία του χωριού, κοντά στο σχολείο μας!
Οι μαθητές/τριες του ΣΤ’1 και ΣΤ’2 στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών δημιούργησαν με ανακυκλώσιμα υλικά ταΐστρες για τους μικρούς φτερωτούς επισκέπτες του σχολείου μας. Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα συνέλεξαν χάρτινα κουτιά γάλατος ή χυμού και χάρτινες αυγοθήκες τα καθάρισαν καλά από το περιεχόμενό τους και τα έβαψαν. Στη συνέχεια, έκοψαν ένα μέρος τους και έβαλαν μέσα τροφή. Ακολούθως, ως καλοί οικοδεσπότες κρέμασαν τις αυτοσχέδιες ταΐστρες στα δέντρα του σχολείου περιμένοντας με χαρά τους μικρούς επισκέπτες.
Την Τετάρτη 07/12/2022, είχαμε την χαρά να μάθουμε πώς να φτιάχνουμε μόνοι μας λίπασμα για τα λαχανικά και τα βότανα του κήπου μας! Μηχανολόγος Μηχανικός του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας μίλησε για την κομποστοποίηση. Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία που λέγεται κομπόστ. Το κομπόστ μπορεί να αποτελέσει τέλειο λίπασμα για τον κήπο, δηλαδή "τροφή" για τα λαχανικά και τα βότανά μας.
Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 οι μικροί μας μαθητές ξεκίνησαν να φυτεύουν τα λαχανικά μας στον λαχανόκηπο που σταδιακά δημιουργείται στο σχολείο μας. Φύτεψαν κουνουπίδια, κόκκινα λάχανα και μπρόκολα.
Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, η διαδικασία του φυτέματος συνεχίστηκε φυτεύοντας μαρούλια, κρεμμυδάκια, παντζάρια και καρότα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα φυτά είναι προσφορά του γεωπόνου, κου Μηλιαράκη Μηνά.
Την Παρασκευή 21/10/2022 άρχισε η κατασκευή των ζαρντινιέρων όπου θα αξιοποιηθούν στον λαχανόκηπό μας. Οι ζαρντινιέρες κατασκευάστηκαν από γονείς του σχολείου μας, οι οποίοι εργάζονται εθελοντικά προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμά μας. Ο χώρος που τοποθετήθηκαν οι ζαρντινιέρες επιλέχτηκε κατόπιν υποδείξεως του γεωπόνου, κου Μηλιαράκη Μηνά, όταν είχε επισκεφτεί το σχολείο μας στις 18/10/2022.
Οι μαθητές/τριες του Ολοήμερου Προγράμματος του 7/θ Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού τύπου, που αφορούσε τον περιβαλλοντικό έλεγχο της σχολικής τους αυλής, δίνοντας έμφαση στις αισθήσεις τους και πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο του σχολείου τους. Κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των 56 ερωτηματολογίων των μαθητών/τριών προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα, τα οποία φαίνονται διαγραμματικά στα επισυναπτόμενα αρχεία εικόνων.
Στις 6/10/2022 οι μαθητές της ΣΤ τάξης ράβδισαν με παραδοσιακό τρόπο τις χαρουπιε΄ς του σχολικού μας κάπου! Βρήκαν την εμπειρία τόσο απολαυστική, ώστε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αποφάσισαν να επεξεργαστούν τα χαρούπια που οι ίδιοι μάζεψαν, σε ειδικό κέντρο επεξεργασίας και να κάνουν χαρουπάλευρο, το οποίο θα αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της διατροφικής αγωγής παρασκευάζοντας κουλουράκια από χαρούπι!!
Στα πλαίσια της επεξεργασίας της θεματικής που έχει επιλέξει φέτος το σχολείο μας να επεξεργαστεί, με τον τίτλο: "Οι μικροί γεωργοί δημιουργούν...", πράττουμε τα εξής:
1) Στις 17/10/2022 συστήθηκε η Περιβαλλοντική Επιτροπή του σχολείου μας, η οποία αποτελείται από 4 εκπαιδευτικούς ΠΕ70 και τον Διευθυντή του Σχολείου μας (ΠΕ70 επίσης), δύο εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σ. Κουνάβων, ένα μέλος του προσωπικού του σχολείου, ένα μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 16 μαθητές του σχολείου μας.
Στις 6/10/2022 οι μαθητές της Στ΄ τάξης ράβδισαν με παραδοσιακό τρόπο τις χαρουπιές του σχολικού μας κήπου! Βρήκαν την εμπειρία τόσο απολαυστική, ώστε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αποφάσισαν να επεξεργαστούν τα χαρούπια που οι ίδιοι μάζεψαν, σε ειδικό κέντρο επεξεργασίας, και να κάνουν χαρουπάλευρο, το οποίο θα αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της διατροφικής αγωγής παρασκευάζοντας κουλουράκια από χαρούπι!!