ΕΝΕΕΓΥΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Τα νέα του Σχολείου μας
Ομάδα μαθητών του σχολείου ασχολήθηκαν με τα εργαστήρια upcycling φτιάχνοντας μελωδούς. Τα συγκεκριμένα εργαστήρια παρείχαν στα παιδιά μια ευκαιρία να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, ενώ παράλληλα μαθαίνουν για τη σημασία της αειφορίας. Το πιο προφανές όφελος του upcycling είναι ότι λιγότερα υλικά καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, αφού μπορούν εκ νέου να τα επεξεργαστούν και να κάνουν νέα ποιοτικά προϊόντα. Αυτό ενθάρρυνε τους μαθητές να σκεφτούν επιπλέον υλικά που συνήθως θεωρούσαν άχρηστα, πως μπορούν να τα μετατρέψουν σε χρήσιμα και ωφέλιμα αντικείμενα.
Η κατανάλωση τοπικής τροφής, συμβάλει θετικά στο περιβάλλον,αφου δεν διανύουμε μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση των πρώτων υλών, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές. Επιπλέον η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών φυτών και η εκτροφή παραδοσιακών φυλών ζώων συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η οποία είναι απαραίτητη για ένα υγιές οικοσύστημα.
Αποφασίσαμε με τους μαθητές μας να προβούμε σε φύτευση αρωματικών φυτών στο κήπο του σχολείου, εστιάζοντας στα οφέλη των αρωματικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα θα συμβάλλουν στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, στη μείωση της ρύπανσης, στη βελτίωση της ποιότητας και της υγρασίας του εδάφους και στην προστασία από την διάβρωση. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια συμβολική πράξη φροντίδας προς τον πλανήτη, ενώ παράλληλα προσφέρει στους μαθητές μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία.
Μόλις μια μέρα πριν το κλείσιμο των σχολείων για Πάσχα. Αποφασίσαμε να πάμε μια εκπαιδευτική εκδρομή με τους μαθητές μας στο Ν. Κορινθίας, έτσι ώστε να αναζητήσουμε και να μελετήσουμε τα αποδημητικά πουλιά. Η χαρά των μαθητών ήταν απερίγραπτη, αφού τους δόθηκε η δυνατότητα από το τσιμέντο της πόλης να έρθουν σε επαφή με το πράσινο της φύσης, την βλάστηση, το νερό, τα βουνά και το οικοσύστημα της περιοχής.
Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου, άκουσαν μια σύντομη ενημέρωση για τη σημασία της καθαριότητας και της ανακύκλωσης και έπειτα χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Μάζεψαν σκουπίδια, φορώντας γάντια συγκεντρώνοντας τα σε τσάντες απορριμμάτων. Στη συνέχεια διαχώρισαν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα απορρίμματα, ρίχνοντάς τα στους κατάλληλους κάδους. Η δράση συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για την αειφορικήδιαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.