Οικολογική ... Μουσική

Στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο  πανελλήνιο δίκτυο σχολικών μονάδων  με την ονομασία "Οικολογικά Σχολεία (eco-schools)"  και με σκοπό την οικολογική ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σχολική αυλή, τα τμήματα  Στ1 και Στ2 του σχολείου υλοποιούν τις παρακάτω δραστηριότητες:

1. Κατασκευή  μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά από τους μαθητές των τμημάτων. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως πλαστικά κουτάκια από διάφορα προϊόντα, γυάλινα μπουκάλια από μπύρες, ρολά από χαρτί κουζίνας, καρφίτσες, σπόρους, ρύζι, μικρές γλάστρες, μεμβράνες, λάστιχο ποτίσματος κ.α. οι μαθητές κατασκεύασαν όργανα όπως κουδουνίστρες, τύμπανα, υαλόφωνο, μπαστούνι της βροχής, σάλπιγγα κ.α.

2. Εκμάθηση και παρουσίαση οικολογικών τραγουδιών.

Τα τραγούδια αυτά τα συνόδευσαν κάποιοι μαθητές, που ασχολούνται με τη μουσική, με τα προσωπικά τους μουσικά όργανα, και κάποιοι άλλοι με τα μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά. Τέλος δημιουργήθηκε από τους μαθητές το "Οικολογικό Ανθολόγιο" για να έχουν οι μαθητές τους στίχους αλλά και τις νότες από τη μουσική των τραγουδιών.

3. Μουσικά παιχνίδια στην αυλή του σχολείου. Οι μαθητές παίζουν μουσικά παιχνίδια που έχουν σχέση με την ένταση  του ήχου και το ηχόχρωμα π.χ. ένα παιχνίδι που έχει σχέση με την ένταση, είναι η παραλλαγή του κλασικού παιδικού παιχνιδιού κρύο ή ζέστη, όπου κάποιοι μαθητές παίζουν με τα όργανα που έχουν κατασκευάσει άλλοτε δυνατά και άλλοτε σιγανά για να καθοδηγήσουν ένα μαθητή που ψάχνει ένα κρυμμένο αντικείμενο. Παράδειγμα παιχνιδιού για το ηχόχρωμα αποτελεί το ηχοκατευθυνόμενο ρομπότ, όπου ένας μαθητής είναι το ρομπότ και κατευθύνεται μπροστά, πίσω αριστερά και δεξιά  ανάλογα με το όργανο που θα παίξουν οι συμμαθητές του.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός

Παναγιώτης Παπαμόσχου

Συγγραφέας: 
24dimk