Ελιά

Στα πλαίσια του προγράμματος με τα παιδιά παρακολουθήσαμε ένα Power Point με θέμα την ΕΛΙΑ. Μέσα από την παρουσίαση γνωρίσαμε αρχικά την ελιά στη μυθολογία και στην ιστορία, ενώ στην συνέχεια την συνδέσαμε με την καθημερινότητά μας και την Χριστιανική Θρησκεία.

Μιλήσαμε για την πρώτη ελιά που φύτεψε ο Ηρακλής στην αρχαία Ολυμπία, στον ναό της Ήρας όταν ολοκλήρωσε τους 12 άθλους. Από την ελιά αυτή φτιαχνότανε ο κότινος, με τον οποίο οι ελλανοδίκες στεφάνωναν τον νικητή των Ολυμπιακών αγώνων στην αρχαιότητα και από τότε έγινε το πανανθρώπινο σύμβολο της ειρήνης. Δεν ξεχάσαμε να αναφέρουμε τον αγώνα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για το ποιος θα δώσει το όνομα του στην πολή. Οι πολίτες της Αθήνας αν και αγαπούσαν το θαλασσινό νερό προτίμησαν το σύμβολο της ειρήνης .

Έπειτα συνδέσαμε την ελιά με την Θρησκεία. Ένα κλαδί ελιάς έφερε ο περιστέρι στον Νώε, όταν τελείωσε ο κατακλυσμός. Εκτός αυτού, με το λάδι της ελιάς ανάβουμε τα καντήλια και αλείφουμε τα μωρά στην βάπτιση τους.

Τα παιδιά παίρνοντας αφόρμηση από τη μικρή παρουσίαση στην τάξη αναζήτησαν αινίγματα και φράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και σχετίζονται με το λάδι και την ελιά συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο το χθες και το σήμερα. Παράλληλα, βρήκαν εικόνες από το διαδίκτυο και αφού τις συζητήσαμε εργάστηκαν ομαδικά. Τέλος παρουσίασαν στην τάξη το φωτογραφικό υλικό πάνω στο οποίο εργάστηκαν.

Συγγραφέας: 
astrinaki