Δραστηριότητες - Νέα σχολείων
Στα πλαίσια της εκμάθησης της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, οι μαθητές μας είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν μπουκάλια πλαστικά νερού και να τα μεταμορφώσουν σε μικρές γλάστρες. Με την κατάλληλη προετοιμασία, οι μαθητές έκοψαν τα μπουκάλια και μέσα φύτεψαν κρεμμυδάκι και μαρούλι, δημιουργώντας μικρούς ατομικούς λαχανόκηπους. Μία πολύ όμορφη ιδέα για την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών.
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές/ μαθήτριες του Β1 Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Ρόδου, στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο “ΑΓΑΠΩ ΝΑ ΤΡΩΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ” έφτιαξαν το δικό τους τυρί με συνταγή της αγαπημένης μας γιαγιάς Ειρήνης.
Οι μαθητές/μαθήτριες αρχικά μελέτησαν την συνταγή, ενημερώθηκαν για τις μονάδες μέτρησης που υπήρχαν σε αυτή και για τα κατάλληλα δοχεία μέτρησης, μέτρησαν ποσότητες που τους ζητήθηκαν, έμαθαν πώς να υπολογίζουν τις ζητούμενες ποσότητες και να κάνουν τις απαιτούμενες μετατροπές.
Οι μαθητές μαθαίνουν τρόπους πολλαπλασιασμού των φυτών για να παρασκευάσουν οι ίδιοι φυτά με τα οποία θα πρασινίσουν την αυλή και τις αίθουσές τους. Μαθαίνουν να πολλαπλασιάζουν φυτά τόσο με μοσχεύματα όσο και με σπόρο. Η διαδικασία τους βοηθάει να δημιουργήσουν φυτά και να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη του πράσινου στην καθημερινότητά τους.
Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 στο πλαίσιο μαθημάτων Γεωπονίας και Τεχνολογίας οι μαθητές/μαθήτριες της τάξης Γ Λυκείου του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος καθώς και οι μαθητές/μαθήτριες της τάξης Α1 και Δ1 Γυμνασίου του ΕΝΕΕΓΥΛ Ρόδου ασχολήθηκαν με την κηπουρική και συγκεκριμένα με την συγκομιδή λαχανικών από τον κήπο μας όπως μαρούλια, ρόκα, κρεμμύδι και μαϊντανό.
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές/τριες των τμημάτων Δ1 Γυμνασίου καθώς και Γ1 Λυκείου του ΕΝΕΕΓΥΛ Ρόδου συμμετείχαν στη δράση «Δεντρό-λιχουδιά για τα ζωάκια και τα πουλιά», στο πλαίσιο του δικτύου "Μαθαίνω για τα Οικοσυστήματα και τα δάση".
Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο δίκτυο “Οικολογικά Σχολεία” και “Σχολεία για το Κλίμα” διοργάνωσαν διαγωνισμό λογότυπου με το οικολογικό μήνυμα του σχολείου. Οι μαθητές μέσα από τα έργα τους πέρασαν τα μηνύματα-συνθήματά τους για ένα αειφόρο σχολείο ΄όπου θα αγαπά, θα φροντίζει και θα προστατεύει το περιβάλλον.
https://blogs.sch.gr/172dimath/diagonismos-logotypoy-toy-scholeioy-m/
Η ενεργειακή ομάδα της ΣΤ’ τάξης κάλεσε σε δράση τους συμμαθητές της όλων των τάξεων του σχολείου για την ανακύκλωση των πλαστικών καπακιών στον ειδικό κάδο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα πλαστικά, την ανάγκη της ανακύκλωσής τους και με σύνθημα "Φέρτε ένα καπάκι...κάντε δώρο καροτσάκι" κάλεσαν τους συμμαθητές τους να δείξουν την αλληλεγγύη τους για τα άτομα που χρειάζονται τη βοήθειά μας μέσα από την ανακύκλωση των πλαστικών καπακιών.
Με αφορμή την 4η ενότητα «Εμένα με νοιάζει» του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας (Δ’ τάξη), η οποία διαπραγματεύεται περιβαλλοντικά προβλήματα, και πιο συγκεκριμένα το μάθημα «Χρησιμοποίησέ το ξανά… και ξανά… και ξανά…», συζητήσαμε για την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων απορριμμάτων ως περιβαλλοντικά προτιμητέα εναλλακτική λύση, σε σχέση με άλλες μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων. Αυτό γιατί εξοικονομείται ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή αυτών των αγαθών, ενώ παράλληλα διασώζονται πολύτιμες πρώτες ύλες, όπως πετρέλαιο, νερό, ξυλεία, άνθρακας κ.ά.
Πριν ξεκινήσουν οι μαθητές να αναλαμβάνουν δράση ανακύκλωσης, πρέπει να εξοικειωθούν με την έννοια αυτή. Η έννοια της ανακύκλωσης γίνεται κατανοητή από τους μαθητές μας, με πολύ παιχνίδι. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκαν επιτραπέζια παιχνίδια που εισάγουν τους μαθητές στην έννοια της ανακύκλωσης και στα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Η διαδικασία είναι εκπαιδευτική και άκρως ευχάριστη για τους μαθητές.
Στο μάθημα της αυλής μάθαμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μανταρίνια. Πέρα από την νοστιμιά τους μας προσφέρουν και την δυνατότητα του αρωματικού χώρου.
Υλικά:
μανταρίνια
καλαμάκι σουβλάκι για τρύπες
γαρύφαλλα
Φέτος , αποφασίσαμε με τα παιδιά να στολίσουμε ένα δέντρο…λίγο διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές. Μιας και έχουμε αναπτύξει μια βαθιά οικολογική συνείδηση συγκεντρώσαμε κούτες που δεν χρειαζόμασταν τις κόψαμε σε κομμάτια και συνθέσαμε το δικό μας «χάρτινο» χριστουγεννιάτικο δέντρο! Πόση χαρά και πόσα χαμόγελα έφερε αυτή η μοναδική στιγμή!
Σημασία της Εξοικονόμησης Ενέργειας και Νερού στο Σχολείο
1. Προστασία του Περιβάλλοντος:
Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα:
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Προστασία των Υδάτινων Πόρων:
Η εξοικονόμηση νερού μειώνει την πίεση στους υδάτινους πόρους και βοηθά στην διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων.
2. Οικονομικά Οφέλη:
Μείωση Κόστους Λειτουργίας:
Η Δ' Τάξη αφού διάβασε το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου "Το Μυστικό Βιβλίο του Μπλε Κύκλου" και αφού έμαθε ότι το νερό είναι η πιο πολύτιμη ουσία στον πλανήτη μας, δημιούργησε αυτές τις όμορφες αφίσες για να στολίσουν τους τοίχους τους σχολείου μας!
Το νερό κάνει τα πάντα και είναι τα πάντα για τη ζωή!
Η 1η Διαδικτυακή επιμόρφωση στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» είχε τίτλο: «Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση στην Ελλάδα» και υλοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2024.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και είχε μεγάλη ανταπόκριση. Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχαμε, μεταλαμπαδεύοντας την εμπειρία και νέες γνώσεις στην τάξη.
Το σχολικό έτος 2024 – 2025 στο 8º Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Αττικής υλοποιείται το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο: «Καινοτόμες δημιουργικές συνεργασίες για το περιβάλλον και τον πολιτισμό».
Εκπαιδευτικός που εκπονεί το πρόγραμμα: Θεοδώρα Χανδρινού – ΠΕ 08 Εικαστικών Τεχνών.
Το Δημοτικό Σχολείο Γωνιάς Ρεθύμνου οργάνωσε τη δράση “Ερμής των Χριστουγέννων”, όπου σχολεία από όλη την Ελλάδα γίναμε ομάδες και ανταλλάξουμε στολίδια και ευχές! Η συμμετοχή μας σε αυτή τη δράση ήταν η αφορμή για να ετοιμάσουμε στολίδια τα οποία ταχυδρομήσαμε, αλλά και κατασκευές, για να διακοσμήσουμε τις τάξη μας, όλα απο άχρηστα υλικά. Επαναχρησιμοποίηση υλικών!
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, με εκπρόσωπό του, μας βοήθησε στο να δημιουργηθεί το παγκάκι «της φιλίας». Στόχος ήταν να υπάρξει μια «χρωματιστή πινελιά» που θα βοηθούσε τους/τις μαθητές/τριες να καθίσουν και να συζητήσουν για θέματα που τους απασχολούν ή για να επιλύσουν ζητήματα που μπορεί να προέκυψαν μεταξύ τους.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο σχολείο είναι τα σκουπίδια που συχνά εντοπίζονται στην αυλή, τα οποία μερικές φορές οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες (την παρουσία ατόμων στον σχολικό χώρο ώρες μη λειτουργίας του) και άλλες φορές στη συμπεριφορά κάποιων μαθητών/τριών. Ήδη στο σχολείο υπάρχει κάδος συλλογής μπαταριών και έχουν αναλάβει μαθητές/τριες της Δ’ τάξης να επικοινωνούν κάθε φορά που γεμίζει με την εταιρεία Ανακύκλωσης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών, με στόχο την ανακύκλωση.
Στα πλαίσια του ομίλου Τεχνών, Επιστημών και Περιβάλλοντος του 7ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Χανίων, οι μικροί ερευνητές βούτηξαν στον συναρπαστικό κόσμο της ύλης. Με ενθουσιασμό και περιέργεια, τα παιδιά ανακάλυψαν πώς τα υλικά σώματα αποτελούν τα δομικά στοιχεία του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Μόρια από πλαστελίνη: Η ύλη σε μικροκοσμική κλίμακα