Δραστηριότητες - Νέα σχολείων
Οι μαθητές του Στ 2 με τη βοήθεια της δασκάλας τους δημιούργησαν έναν νέο περιβαλλοντικό οικοκώδικα τον οποίο συμφώνησαν πως θα πρέπει να τηρούν αλλά και ταυτόχρονα να κοινοποιήσουν στους γονείς τους προσπαθώντας να επηρεάσουν όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους .
Διευθύντρια: Αποστολία Πόρποδα
Υποδιευθύντρια: Πέγκυ Μπερερή
Εκπαιδευτικός Υπεύθυνος Προγράμματος: Πέγκυ Μπερερή
Εκπαιδευτικοί: Λιλή Γεωργαντά, Ελισάβετ Βατουσιανού
Διευθύντρια Εργοτεχνικού Προσωπικού: κ. Μπαλοπούλου
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων: Κ. Βούρβαχη
@@ Τον Νοέμβριο, που μας πέρασε, μας μίλησε στο σχολείο ένας κύριος στην επέτειο του Πολυτεχνείου Ένα από αυτά, που μας είπε και μου έκαναν εντύπωση, ήταν ότι τα τραγούδια του Θεοδωράκη ήταν απαγορευμένα στην περίοδο της δικτατορίας.
Όταν ξαναπήγαμε λοιπόν στο χωριό ρώτησα τον παππού μου.
-Παππού όταν έγινε η δικτατορία τους δίσκους του Θεοδωράκη τους έβαζες στο πικάπ;
-Όχι βέβαια. Αυτοί απαγορευτήκανε από την πρώτη μέρα. Τους κρύψαμε σε ένα ντουλάπι και τέρμα.
- Κι ο παπά- Θυμής που του άρεσαν; ;
@@ Τα έργα που ζωγράφισαν για τις μέλισσες την περυσινή χρονιά θα έχουν τη χαρά να θαυμάσουν οι μαθητές του σχολείου μας από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ως τις 19 Νοεμβρίου 2023 στο κτήριο της ΦΕΜ στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου» .
@@ Στην έκθεση θα εκτεθούν 278 έργα, που κρίθηκαν αξιολογότερα, από τα 3100 συνολικά έργα, που διαγωνίσθηκαν Στον Διαγωνισμό ζωγραφικής συμμετείχαν μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου από συνολικά 305 σχολεία όλης της χώρας.
@@ Με τον καθιερωμένο αγιασμό, που τέλεσε ο εφημέριος της κωμόπολης π. Γεώργιος Καλέλλης σήμερα στις 9 το πρωΐ άρχισε η νέα σχολική χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής. Στην τελετή έδωσαν το παρόν πολλοί γονείς μαθητών του σχολείου.
@@ Μετά το τέλος της τελετής ο Διευθυντής παρουσίασε τους εκπαιδευτικούς των τάξεων καθώς και τις νέες ειδικότητες που ήρθαν στο σχολείο (δασκάλα εικαστικών και θεατρολογίας ).
@@ Ο Αριστείδης Κελεπερτζής, ο Θερμιώτης τ.προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, ολοκλήρωσε το χειμώνα που μας πέρασε την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία και βγήκε στη σύνταξη, Δεν σταμάτησε όμως ούτε στιγμή το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο και μέσα στο καλοκαίρι παρουσίασε ένα δίτομο έργο για τα Καρδάμυλα της Χίου.
Το νηπιαγωγείο μας δίνοντας έμφαση στην ενσωμάτωση των Αρχών της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, τη φετινή σχολική χρονιά έδωσε προτεραιότητα στην εξωστρέφεια του σχολείου μας και τη συνεργασία των μελών του με την κοινότητα, για την περιβαλλοντική αφύπνιση όλων σε θέμα που αφορά στη διατήρηση των υδατικών πόρων. Πολλές από τις δράσεις μας, υλοποιήθηκαν συνεργατικά με το 4ο Νηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης.
Μία S.T.E.A.M προσέγγιση της μουσικής και των μαθηματικών!
@@ Οι αυλές των Δημοτικών σχολείων είναι στα περισσότερα χωριά οι μόνοι αδόμητοι χώροι, που μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις και είναι κρίμα να μένουν αναξιοποίητοι τις περιόδους που δεν λειτουργούν τα σχολεία
@@ Στην αυλή του Δ.Σ. Θερμής φιλοξενούνται κάθε χρόνο αρκετές εκδηλώσεις : Λειτουργείται το προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής και γίνεται αποκριάτικη και Χριστουγεννιάτικη γιορτή.
@@ Στους Πύργους Θερμής Λέσβου βρίσκεται η οργανωμένη παραλία «Κανόνι», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Πολλοί την επιλέγουν για μπάνιο και χαλάρωση, λίγοι όμως γνωρίζουν, γιατί ονομάζεται έτσι .
@@ Το όνομά της το πήρε από την εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυροβόλων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918). Τα πυροβόλα είχαν εγκατασταθεί για να προστατεύουν τον κάμπο των Πύργων Θερμής, που τον χρησιμοποιούσαν ως αεροδρόμιο οι Εγγλέζοι.
..........................................................
Φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Πρόκειται για μία προσπάθεια να μάθουμε να ανακυκλώνουμε με σωστό τρόπο το χαρτί. Στο σχολείο μας έχουμε δημιουργήσει την περιβαλλοντική γωνιά ανακύκλωσης χαρτιού, την οποία προσέχουν και φροντίζουν οι Φύλακες Ανακύκλωσης.
Μαθητές και μαθήτριες του Α6 μετά την επίσκεψή μας στο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την ενημέρωσή τους, από τους ειδικούς, σε θέματα σχετικά με την ανακύκλωση, πήραν έπαινο ως Πρεσβευτές Ανακύκλωσης και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των συμμαθητών/τριών τους.
@@ Τα πόνυ όλοι τα ξέρουμε. Είναι τα πανέμορφα μικρά αλογάκια, που ξετρελαίνονται τα παιδιά να τα ιππεύουν. Πόσο γνωρίζουν όμως ότι παρόμοια αλογάκια (στο μέγεθος) είχε παλιά και η Λέσβος, τους περίφημους Μυντιλήδες;
@@ Στη σχολική μας εφημερίδα το «ΘΗΤΑ της Θερμής» είχαμε κάνει παλιότερα ένα αφιέρωμα σε αυτή τη σπάνια φυλή των μικρόσωμων αλόγων του νησιού. Στο αφιέρωμα μιλούσε ο Κώστας Φραγκόπουλος, δάσκαλος και πρώην Δήμαρχος Θερμής, για τη φάρμα αλόγων, που διατηρεί στην Κώμη, όπου εκτρέφει και τρεις Μυντιλήδες.
- Τη μέρα που κηρύχτηκε ο πόλεμος του 1940, απολυόμουνα. Βρισκόμουν στο νησί. Μας επιστράτευσαν και μπαρκάραμε από Μυτιλήνη για Θεσσαλονίκη παραμονή των Ταξιαρχών. Στις 8 Νοεμβρίου ήμασταν εκεί. Στις 12 Νοεμβρίου μπήκαμε στο τραίνο και πήγαμε στη Φλώρινα. Εκεί μας διάβασε ο παπάς ευχή και το ίδιο βράδυ ξεκινήσαμε για την Αλβανία.
- Κάθε μέρα χιόνιζε. Όμως εμείς προχωρούσαμε. Κάθε μέρα κατακτούσαμε καινούριο έδαφος της Αλβανίας. Στις 31 Δεκεμβρίου τραγουδήσαμε τα στρατιωτικά κάλαντα κι αμέσως εξορμήσαμε. Καταλάβαμε το Πόγραδετς και μετά το ύψωμα Τραπεζοειδές .
Σε συνεργασία με την Ελληνική ένωση προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος Helmepa μελετήσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Θαλάσσιων θηλαστικών της Μεσογείου και γνωρίσαμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι οργανισμοί απο τη θαλάσσια ρύπανση και ηχορύπανση .
Γνωρίσαμε το Ριζάρι ένα φυτό και συγκεκριμένα έναν αυτοφυής θάμνο που φύεται στη νότια Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 1½ μέτρο ύψος και προτιμά τα αργιλώδη και υγρά εδάφη. Η ρίζα του ξεπερνά το μέτρο, είναι αρκετά παχιά και είναι η πηγή της ουσίας αλιζαρίνης, που της δίνει το διακριτικό κόκκινο χρώμα. Τα άνθη του είναι κιτρινωπά, κατά μασχαλιαίους ή επακρίους βότρεις, τα οποία σχηματίζουν εμφύλους βότρεις.
Με αφόρμηση τον σχολικό μας κήπο οποίος αποτελείται απο αρκετά βότανα πραγματοποιήσαμε πολλές δραστηριότητες που αφορούσαν :
@@ Μια από τις πρωτοβουλίες της σχολικής χρονιάς, που πέρασε, ήταν το διατροφικό πρόγραμμα με ομιλίες για τα τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες κ.λ.π. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2019 και ήταν πρόταση του Συλλόγου Γονέων προκειμένου οι μαθητές να μάθουν τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου τους και ταυτόχρονα να συνηθίσουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
............................................................
@@ Το Δημοτικό Σχολείο της Θερμής έχει μια ιδιαιτερότητα. Χτίστηκε στο χώρο, όπου πριν ήταν χτισμένο το μουσουλμανικό τέμενος του χωριού. Όταν γκρεμίστηκε το τζαμί, για να χτιστεί το σχολείο, ήρθαν στο φως τα θεμέλια του ναού της Αγίας Παρασκευής, που τον γκρέμισαν οι Τούρκοι για να χτίσουν το δικό τους τέμενος.
Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία μας.
Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-2023. Είναι ένα erasmus plus πρόγραμμα.Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία.Επισκεφθήκαμε την Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ανταλλα΄ξαμε ιδέες και εμπειρίες.
Δημιουργήσαμε το οικοκώδικά μας. Μελετήσαμε τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης επισκεφθηκαμε την Ακρόπολη και μελετήσαμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην Ακρόπολη με τη βοήθεια ειδικού.
# Ολοκληρώθηκε το ντοκιμαντέρ για τα Μοσχονήσια βασισμένο στο βιβλίο της αείμνηστης Βασιλικής Ράλλη «Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία». Η πρώτη προβολή του θα γίνει στις 26Αυγούστου 2023 στο Καστελλόριζο. Το βραβευμένο βιβλίο μιλάει για την τραγωδία του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας Μοσχονησιώτικης οικογένειας, της οικογένειας Ράλλη.