Παρουσίαση διαθεματικού

Η Β2 τάξη του Α΄ Τοσιτσείου Δημοτικού καθώς η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται, παρουσίασε στις 11/5/2017 στους γονείς των παιδιών το Διαθεματικό της που είχε θέμα « Η ελιά στη σχολική αυλή ».

Με αφορμή αυτή την παρουσίαση οι μικροί μαθητές πρόβαλαν διαφάνειες με όλες τις δράσεις που είχαν εκπονήσει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ενώ στη δυνέχεια δραματοποίησαν τα δύο βιβλία που επεξεργάστηκαν στο σχολείο την ώρα της φιλαναγνωσίας.

Το πρώτο βιβλίο ήταν «Η ελίτσα η Μαυρομάτα» και το δεύτερο «Η Ελίτσα» της κ. Ζ. Θεοχάρη και της Ματούλας Τόλκα αντίστοιχα.

Τα δύο αυτά βιβλία αναφέρονταν στη μακραίωνη ιστορία της ελιάς, στον τρόπο που οι άνθρωποι στην αρχαιότητα την τιμούσαν, στις ποικίλες χρήσεις της καθώς επίσης και στον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας του καρπού της. Δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε και στην εφαρμογή του ελαιολάδου στην καθημερινή ζωή.

Τη μικρή αυτή γιορτή την πλαισιώσαμε με τα τραγούδια: «Η Ελιά» σε ποίηση του Κ. Παλαμά, «Κουβέντα με ένα λουλούδι» σε ποίηση Γ. Ρίτσου, «Λίγα λουλούδια» με στίχους του Κ. Πρετεντέρη και το «Γεια σου κύριε Μενεξέ» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ενώ στο τέλος όπως γίνεται σε κάθε ελληνικό πανηγύρι χορέψαμε τον παραδοσιακό μπάλο, συγκινώντας μικρούς και μεγάλους.

Στο τέλος της γιορτής προσφέραμε στις μητέρες μας ένα σαπούνι από λάδι ελιάς.

Συγγραφέας: 
astrinaki