“Bουτιά” στις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας

 

“Bουτιά” στις παραδοσιακές  γεύσεις του τόπου μας έκαναν την Τρίτη το μεσημέρι τα παιδιά του σχολείου μας στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος «Βελτιώνω τη διατροφή μου - Ανακαλύπτω ξεχασμένες γεύσεις - Γνωρίζω τα τοπικά προϊόντα».

………………………………………………………………………………..

Δοκίμασαν ένα επιδόρπιο, που κυριολεκτικά τα ξετρέλανε: Γιαούρτι με μέλι και καρύδια. Αρκετοί μαθητές ζήτησαν και δεύτερο μπολάκι και κάποιοι και …τρίτο και … τέταρτο.   Το επιδόρπιο το ετοίμασαν και το έβαλαν σε μικρά μπολάκια  η δασκάλα Κυριακή Βάγια-Παπάλα και η κ. Ναυσικά Αναγνώστου. Το σέρβιραν- φορώντας τις ποδιές τους- η Αμάντα και η Φωτεινή (μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης) και η Άντα Καραδημητράκη με τον Άγγελο Σκουλικάρη (από την Β΄τάξη). Για να δοκιμάσουν τα παιδιά το επιδόρπιο έφεραν βεβαιώσεις από τους γονείς τους ότι δεν έχουν κανενός είδους τροφική αλλεργία.

………………………………………………………………………………..

Ευχαριστούμε τον μελισσοκόμο Γιάννη Μαστρανεστάση, που μας πρόσφερε τρία βάζα μέλι παραγωγής του, το Τυροκομείο Μυστακέλλη, που μας πρόσφερε 30 γιαούρτια και τον Ταμία του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου Νίκο Θοδώρου , που μας πρόσφερε ένα κουτί καρυδόψιχα παραγωγής του.

…………………………………………………………………………………………

Το πρόγραμμα  ξεκίνησε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με την στήριξη της Ηγουμένης του Αγίου Ραφαήλ Γερόντισσας Ταβιθά και θα ενταχθεί στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων μόλις ξεκινήσουν. 

…………………………………………………………………………………………

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα με μια άλλη τοπική λιχουδιά  την μουσταλευριά  που θα δοκιμάσουν οι μαθητές μας . Ως  το τέλος της χρονιάς  θα έχουν γευτεί χάχλες τραχανά γεμιστές με ντομάτα και φέτα,  ψητό μήλο, σύκο γεμιστό με καρύδι,κυζώνι κομπόστα , κάστανα ψητά κ.α. Το επιδόρπιο σερβίρεται στους μαθητές μία φορά κάθε εβδομάδα κάθε Τρίτη στο δεύτερο διάλειμμα.

…………………………………………………………………………………………

Στα πλαίσιά του προγράμματος προβλέπονται παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων , καταγραφή  συνταγών της  περιοχής , η «Γιορτή πορτοκαλιού»  τον Απρίλιο για το προϊόν της περιοχής  και έκδοση ενός οδηγού  συνταγών στο τέλος της χρονιάς.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ