Γευσιγνωσία μουσταλευριάς στην Αγιάσο

 

Με ακόμα ένα έδεσμα του γαστρονομικού μας πολιτισμού ήρθαν την Τρίτη 23/10/2018  σε επαφή οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Λουτρόπολης Θερμής. Γεύτηκαν μουσταλευριά  ένα παραδοσιακό, μυρωδάτο και πολύ  γευστικό γλυκό της  εποχής, πασπαλισμένη με μπόλικο καρύδι και κανέλλα. Οι ρίζες του εδέσματος αυτού ανάγονται στα αρχαία χρόνια, ενώ στην εποχή του Βυζαντίου ήταν γνωστή ως «μουστόπιτα» και «πάστελλος».

Την μουσταλευριά παρασκεύασε και πρόσφερε δωρεάν στους μαθητές το παραδοσιακό αρτοζαχαροπλαστείο της Αγιάσου «Σουσαμλή». Παράλληλα τους εξήγησε τα υλικά από τα οποία φτιάχνεται και τη μεγάλη της θρεπτική αξία τόσο εξαιτίας των αντιοξειδωτικών   στα σταφύλια, όσο και λόγω των συστατικών των προϊόντων που συχνά την συνοδεύουν (σουσάμι, κανέλλα, καρύδια).

Οι μαθητές γεύτηκαν τη μουσταλευριά στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης του σχολείου στην ορεινή κωμόπολη του νησιού μας. Ο ιδιοκτήτης του αρτοποιείου, (που τους σκλάβωσε με την περιποίησή του και γι΄αυτό το Σχολείο τον ευχαριστεί θερμά) μας κάλεσε να επισκεφθούμε και τον Δεκέμβριο το εργαστήριό του  για να δούμε από κοντά, πως φτιάχνεται η παραδοσιακή βασιλόπιτα της Αγιάσου με τα φύλλα...

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ