Οι κίνδυνοι από τα φυτοφάρμακα για την υγεία μας

 

Παράλληλα με τις γευσιγνωσίες που κάνουμε κάθε Τρίτη (και τις συνεντεύξεις με παραγωγούς προϊόντων  του νησιού) προχωρούν και οι παρουσιάσεις στους μαθητές με στόχο να γνωρίσουν τα προϊόντα του νησιού,  τους κινδύνους που τα απειλούν και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίησή τους.

Στα πλαίσια αυτά  μίλησε πρόσφατα στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης η γεωπόνος Ραλλού Τσίγγου την αναγκαιότητα της βιολογικής γεωργίας, που προστατεύει τη διατροφή μας από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που με τα προϊόντα τη συμβατικής γεωργίας τα τρώμε – χωρίς να το καταλαβαίνουμε- και υπονομεύουμε  την υγεία μας.

Επεσήμανε ακόμα τους κινδύνους που θα έχει ο μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη από τη μόλυνση του περιβάλλοντος  στα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους 

Παραλληλα έδωσε και κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά, όπως : Α) Να καθαρίζουν καλά τα μήλα που τρώνε, γιατί είναι ...ψεκασμένα. Β) Τα πορτοκάλια που έχουν γυαλιστερό χρώμα  έχουν εμβαπτισθεί σε ...μυκητοκτόνα   για να μην σαπίζουν!! Γ) Τα φρούτα και τα λαχανικά με σκληρό περίβλημα, όπως τα πορτοκάλια, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν φυτοφάρμακα, από φρούτα όπως π.χ. οι φράουλες.

Η κ. Τσίγγου τόνισε επίσης την ανάγκη προστασίας των τοπικών ποικιλιών, που μας δίνουν ονομαστά  τοπικά προϊόντα (ρεβύθια Λισβορίου, φασόλια Κάπης, κρασουλιές ντομάτες κ.λ.π.) και οι οποίες κινδυνεύουν να ξεχαστούν και να εκλείψουν με το θάνατο των γεροντότερων  αγροτών.   

...............................................................................................

 Η Ραλλού Τσίγγου είναι  Γεωπόνος (MSc), μέλος του δικτύου για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία "ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ" 

 

 

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ