Οι «πουλάκηδες» της Λέσβου (birdwatchers)

 

Στις αρχές του Απρίλη έρχονται στη Λέσβο  οι «πουλάκηδες» (παρατηρητές πουλιών, αγγλικά  birdwatchers),  που έρχονται για να θαυμάσουν από κοντά τα αποδημητικά πουλιά που κάνουν στάση εδώ, μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη βόρεια Ευρώπη.   Εδώ  μπορούν να παρατηρήσουν  πάνω από 300 είδη πουλιών στις  αλυκές της Καλλονής και του Πολιχνίτου,  στον υγροβιότοπο Ντίπι –Λάρσος   και στους ελαιώνες του νησιού. Οι παραπάνω υδροβιότοποι   έχουν ενταχθεί στο  Δίκτυο  NATURA 2000. Φιλοξενούν 252 είδη πτηνών εκ των οποίων 87 είναι προστατευόμενα είδη.  101 είδη πουλιών φωλιάζουν μόνιμα εκεί , ενώ 66 είδη είναι μεταναστευτικά.

Οι "πουλάκηδες" της Λέσβου   έρχονται κυρίως από Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία  . Η ιδανική περίοδος για την παρατήρηση πουλιών είναι από τα τέλη Μάρτη  ως τα τέλη του Μαΐου και από τα τέλη του Σεπτέμβρη ως τα τέλη Νοεμβρίου.Οι "πουλάκηδες"  παρατηρούν  τα πτηνά στον κόλπο της Καλλονής ,   και τα φωτογραφίζουν από τα ειδικά παρατηρητήρια που υπάρχουν.Μαζί τους βέβαια και πολλοί ντόπιοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που αποθανατίζουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή πολύ όμορφα στιγμιότυπα με τα πουλιά στις περιοχές του νησιού , που προαναφέραμε.

Μάλιστα το ξενοδοχείο Imerti Resort Hotel, στη Σκάλα Καλλονής στα πλαίσια εορτασμού της παγόσμιας ημέρας υγροβιότοπων (2 Φεβ), διοργανώνει τα τελευταία χρόνια  διαγωνισμό φωτογραφίας πουλιών που φωτογραφήθηκαν στους Υγροβιότοπους της Λέσβου. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελει ειδική κατηγορία του γενικού διαγωνισμου “Φωτογραφίας πουλιών σε Υγροβιότοπους” με την ονομασία “Πτηνά της Λέσβου”.

Να σημειώσουμε ότι Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, όπου υπάρχει και παρατηρητήριο  πουλιών λειτουργεί υπό την επιστημονική επιμέλειά του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ