Πειράματα με το Νερό

Στα παιδιά αρέσει ιδιαίτερα να πειραματίζονται , να κάνουν υποθέσεις , για το τι μπορεί να συμβεί και να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα  και κυρίως να επεξεργάζονται υλικά του καθημερινού τους περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο το νερό ως στοιχείο της φύσης βρίσκεται στην καθημερινότητά τους και συχνά δεν προβληματίζονται για τον τρόπο που φθάνει στα σπίτια τους. Τα παρακάτω πειράματα έχουν σκοπό την πληροφόρηση των μαθητών για το νερό και τις ιδιότητες τους καθώς και για τον τρόπο που φθάνει στο σπίτι μας.

Βύθιση και επίπλευση

Τα παιδιά γνωρίζουν ήδη από την εμπειρία τους ότι επιπλέουν οι βάρκες , τα καράβια και τα σωσίβια . Τώρα ήρθε η ώρα να δουμε καθημερινά αντικείμενα και παιχνίδια του νηπιαγωγείου αν θα καταφέρουν να …. βγουν στην επιφάνεια ή όχι.  Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό ρίχνουμε ένα ένα διάφορα αντικείμενα της τάξης , ζητώντας από τα παιδιά να μαντέψουν τι μπορεί να συμβεί . Στο τέλος , βγάζουν συμπεράσματα και λένε για παράδειγμα ότι τα μεταλλικά αντικείμενα βυθίζονται .

Σταδιακά βυθίσαμε και παρατηρήσαμε αντικείμενα όπως: ένα κομμάτι χαρτί Α4, έναν μαρκαδόρο, ξύλινα τουβλάκια, πλαστικά παιχνίδια από την κουζίνα, ψάθινο καπάκι και μεταλλικό καπάκι. Κάθε αντικείμενο που έμπαινε στη λεκάνη από τα παιδιά είχε προηγηθεί η πρόβλεψη για το αν θα βουλιάξει ή όχι και βεβαια η καταγραφή του στο αντίστοιχο πίνακα. 

 

Συγγραφέας: 
nakalex