Στη μαγεία του Αγασώτικου καστανιώνα

Τη μαγεία του καστανιώνα της Αγιάσου γνώρισαν την Τρίτη 23/10/2018  τα παιδιά του σχολείου  μας  στην εκδρομή , που πραγματοποιήσαμε στην ορεινή κωμόπολη του νησιού μας. Ο περίπατος μέσα στο κατανόδασος  κράτησε μία ώρα. Στο διάστημα αυτό τα παιδιά  είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν πάνω στα κιτρινισμένα φύλλα, να θαυμάσουν το τοπίο να μαζέψουν αχινούς και να τους σπάσουν βγάζοντας από μέσα τα κάστανα.

Στη συνέχεια μέσα από πλακόστρωτα δρομάκια φθάσαμε στην Αγιάσο. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία της Παναγίας, όπου μάθαμε ότι οι κολώνες στο εσωτερικό του ναού δεν είναι από ... μάρμαρο , αλλά από  ...κορμούς καστανιάς σοβαντισμένους με ...γύψο και βαμμένους έτσι , που να μοιάζουν με μαρμαροκολώνες!

Ακόμα πήγαμε στο εκκλησιαστικό μουσείο, είδαμε παλιές φωτογραφίες (ανάμεσά τους και σκηνές από την ταινία ¨Δάφνις και Χλόη¨,που γυρίστηκε εκεί το 1931) και καταλήξαμε στο λαογραφικό μουσείο του Αναγνωστηρίου, όπου θαυμάσαμε τον πλούτο των εκθεμάτων του.Στο ενδιάμεσο τα παιδιά βρήκαν την ευκαιρία να ψωνίσουν διάφορα αναμνηστικά και κυρίως κεραμικά «παγιαβλέλια», που τα γέμισαν με νερό και έπαιζαν σφυρίζοντας .

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ