Συνέντευξη με θέμα την Ανακύκλωση

Οι μαθητές επικοινώνησαν με το δήμαρχο Θάσο, κ. Χατζηεμμανουήλ και του πήραν μία συνέντευξη  με θέμα την ανακύκλωση.

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες ερωταπαντήσεις.

• Τι είδους κάδους έχετε τοποθετήσει στη Θάσο;
Έχουμε τους πράσινους κάδους για τα κοινά σκουπίδια και τους μπλε κάδους ανακύκλωσης για αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό, λευκοσίδηρο και χαρτί. Επίσης, έχουμε τοποθετήσει και ορισμένους κώδωνες ανακύκλωσης για γυάλινα μπουκάλια.

• Σε ποια σημεία υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης;
Πράσινοι κάδοι υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία του νησιού και τουλάχιστον σε κάθε γειτονιά. Μπλε κάδους έχουμε λιγότερους μιας και τα απορρίμματα που τοποθετούνται εκεί είναι καθαρά και δεν χρειάζεται να γίνεται συχνά η αποκομιδή τους.
• Η ανακύκλωση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στο νησί μας;
Ήδη έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για το νησί μας.

• Εδώ και πόσα χρόνια γίνονται προσπάθειες στο νησί μας σχετικά με την ανακύκλωση;
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια γίνονται παρόμοιες ενέργειες σε όλη την Ελλάδα, ομοίως και στη Θάσο.

• Τι υλικά μπορεί να ανακυκλώσει ένα άτομο που βρίσκεται στη Θάσο;
Μπορεί να ανακυκλώσει χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και γυαλί.
• Στη «Θασιακή» υπάρχει ένα άρθρο που αναφέρει πως ο δήμος Θάσου θα βραβευτεί για τις δράσεις του σχετικά με το περιβάλλον. Θα μας πείτε μερικές πληροφορίες γι’ αυτό;
Ο δήμος μας, ο δήμος Θάσου, έλαβε βραβείο για δράσεις Περιβάλλοντος μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος.

• Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν σωστά τους μπλε κάδους;
Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι κάτοικοι προσπαθούν να κάνουν ανακύκλωση. Αρκετοί από αυτούς χρησιμοποιούν σωστά τους μπλε κάδους. Ωστόσο, υπάρχει πολλή δουλειά που χρειάζεται ακόμη να γίνει, καθώς υπάρχουν και άτομα που πετούν σκουπίδια που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.
• Πώς μπορεί ο δήμος να βοηθήσει στο να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους κατοίκους όσον αφορά στην ανακύκλωση;
Μπορεί να ενημερώσει τους κατοίκους είτε με ομιλίες είτε μέσω φυλλαδίων. Με ενημερώσεις στα σχολεία, με ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης (πχ ράδιο, εφημερίδα, τηλεόραση).

• Ποιο άτομο στο δήμο είναι υπεύθυνο για την καθαριότητα; Τι αρμοδιότητες έχει;
Υπάρχει ένα τμήμα στο δήμο που λέγεται Τμήμα Περιβάλλοντος. Ο δήμαρχος, που είναι ο προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών, έχει ορίσει έναν αντιδήμαρχο που είναι υπεύθυνος για όλα όσα είπαμε προηγουμένως. Εκείνος έχει τον προϊστάμενο της υπηρεσίας και έχει τους εξαιρετικούς υπαλλήλους, όπως οι κυρίες που σας ενημέρωσαν. Αυτό είναι το διοικητικό κομμάτι μέσα στο δήμο. Έξω από τον δήμο υπάρχουν οι υπηρεσίες της καθαριότητας, που είναι τα απορριμματοφόρα που βλέπουμε και τα πληρώματα, οι εργάτες και οι οδηγοί των απορριμματοφόρων. Επίσης, είναι οι εργάτες που τους βλέπουμε να εργάζονται στο δρόμο και σκουπίζουν τα πεζοδρόμια, τα πλένουν, οδηγούν το πλυντήριο των δρόμων. Όλο αυτό από τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο, την υπηρεσία της καθαριότητας και τους ανθρώπους που βλέπουμε στο δρόμο είναι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.

• Πώς μπορούμε εμείς τα παιδιά να βοηθήσουμε στο έργο σας;
Εσείς μπορείτε να είστε οι «κήρυκες» της ανακύκλωσης. Μπορείτε να ενημερώσετε τους υπόλοιπους μαθητές, τους φίλους σας, τους γονείς σας, τους συγγενείς σας και τους κατοίκους της τοπικής μας κοινωνίας.

Συγγραφέας: 
elenikazara