«Βουτιά» στο μαγικό κόσμο των μανιταριών

Βουτιά στο μαγικό κόσμο των μανιταριών έκανε σήμερα το σχολείο μας. Το πρωί ο εκπαιδευτικός Αριστείδης Σγατζός έκανε στους μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που συνοδεύτηκε με προβολή βίντεο και power point.
Όπως εξήγησε  επειδή τα μανιτάρια στερούνται χλωροφύλλης, είναι αναγκασμένα να ζουν είτε παρασιτικά σε βάρος των φυτών ή σαπροφυτικά από τα λείψανα και τα πτώματά τους ή να συμβιώνουν με τις ρίζες των  φυτών.

Τα μανιτάρια  παίζουν  καθοριστικό  ρόλο στο οικοσύστημα.  Υπολογίζεται ότι σε ένα δάσος φυλλοβόλων πέφτουν το φθινόπωρο περίπου 2.000.000 φύλλα σε κάθε στρέμμα δάσους. Αν δεν υπήρχαν τα βακτήρια και οι μύκητες,σύντομα θα εξαφανιζόταν μέσα σε σωρούς από σκουπίδια φύλλων.

Μανιτάρι ονομάζεται το ορατό μέρος των μυκητών με την   ομπρελοειδή μορφή. Στην ουσία βλέπουμε το "άνθος", δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπλυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνισή του . Το κυρίως μέρος του μύκητα - το μυκήλιο - είναι υπόγειο  και  πάντα αθέατο.  

Toμε σημέρι τα παιδιά δικίμασαν τις οικολογικές πίτσες με μανιτάρια,   που έφτιαξε η κ. Ρουντίνα (μαμά της Αμάντας ) και ξετρελλάθηκαν με τη νοστιμιά τους.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ