«ΑΝΟΙXΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

 

Στο πρόγραμμα  «ΑΝΟΙXΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» συμμετείχε φέτος το σχολείο μας.  

Στόχοι του προγράμματος:

  • συμμετοχή της σχολικής κοινότητας στην προστασία του κλίματος,
  • μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος (της κατανάλωσης του ρεύματος) των σχολικών κτιρίων (κατά 5%),
  • ενίσχυση των προσπαθειών ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος των σχολείων αλλά και των κατοικιών.

Για τη διάχυση των δράσεων δημιουργήσαμε ιστοσελίδα όπου αναρτούσαμε όλες μας τις δράσεις https://energy211.webnode.gr/

Το πρόγραμμα έκλεισε με μια πολύ όμορφη εκδήλωση που έγινε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Τα σχολεία παρουσίασαν τη δουλεία τους σε πόστερ καθώς και κατασκευές σχετικές με το πρόγραμμα. Οι μαθητές μας κατασκεύασαν τη μακέτα της βιώσιμης γειτονιάς, ένα ρομποτάκι με κουτιά από λάμπες LED (αντικαταστήσαμε τις λάμπες φθορίου) και κατασκευή από πλαστικά πιατάκια φαγητού από το πρόγραμμα σίτισης.

Μακέτα 

Η μακέτα της βιώσιμης πόλης περιλαμβάνει:

– Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη χρήση ανεμογεννήτριας, φωτοβολταϊκών στοιχείων στις ταράτσες των πολυκατοικιών, ηλιακούς προβολείς για το φωτισμό δρόμων και πάρκων, ηλιακό θερμοσίφωνα

– Ηλιακά αυτοκίνητα και ποδηλατόδρομο για τις μετακινήσεις

– Σταθμό ανακύκλωσης με ειδικούς κάδους για ανακύκλωση συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο

– Ταρατσόκηπους

– Κοινοτικό λαχανόκηπο και κομποστοποιητή για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος

– Αειθαλή δέντρα και πάρκο αναψυχής

Δώστε στα σκουπίδια μια δεύτερη ευκαιρία!!!

Αξιοποιώντας τα πλαστικά πιατάκια φαγητού που κάθε μέρα πάμε στην ανακύκλωση, οι μαθητές του ολοημέρου έφτιαξαν πανέμορφες κατασκευές. 

Το ρομποτάκι της ενέργειας

Το ρομποτάκι της ενέργειας και της ανακύκλωσης… έφτιαξαν μαθητές με τη δασκάλα τους την Μαρία Κελεπούρη χρησιμοποιώντας κουτιά από λάμπες LED (με τις οποίες αντικαταστήσαμε τις παλιές συμβατικές λάμπες) και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά καπάκια, μπαταρίες, παλιό τηλέφωνο)

Συγγραφέας: 
ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΛΚΙΑ