ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 11ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου ,Μπελενιώτη Αμαλία, Χασουράκη Ειρήνη,  Παλόμα Σολλάκου,  Ιωάννα Τσαφαντάκη,  Γιώργος Καραγιαννάκης και  Γιώργος  Παπαδοσπυριδάκης
υπεύθυνες καθηγήτριες: Χρηστάκη Κλειώ & Κυδωνιέως Κυριακή

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility, που φέτος κλείνει 15 χρόνια ζωής, το 11ο Γυμνάσιο  Ηρακλείου Κρήτης, ενεργοποίησε τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου σε μία δράση ευαισθητοποίησης των συμμαθητών του σχολείου τους αλλά και γενικότερα όλων των πολιτών . Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο ‘Little steps make a big difference.Together we care for our home.” σε συνεργασία με το Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων,  το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης και την επιτροπή οργάνωσης της εκστρατείας Ecomobility.

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου Παλλόμα Σολλάκου, Χασουράκη Ειρήνη,  Τσαφαντάκη Ιωάννα, Μπελενιώτη Αμαλία, Παπαδοσπυριδάκης Γιώργος και Καραγιαννάκης Γιώργος, ενεργοποίησαν τη φαντασία τους και εμπνεύστηκαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας ένα ψηφιακό εικονογραφημένο μυθιστοστόρημα, το οποίο αποτυπώνει τα προβλήματα της μετακίνησης στην πόλη και παράλληλα προτείνει  τρόπους βελτίωσης. Συμπαραστάτες στο έργο των παιδιών ήταν η εκπαιδευτικός των Εικαστικών, κ. Χριστάκη Κλειώ και η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας κ. Κυδωνιέως Κυριακή.

Στόχος της εκστρατείας Εco Mobility είναι η ευαισθητοποίηση  των νέων σχετικά με τα  προβλήματα μετακίνησης στην πόλη. Μέσα από τη βιωματική ενεργοποίησή τους, αναμένεται  να οδηγηθούν στην αναζήτηση λύσεων, στην αλλαγή συμπεριφορών και στην προώθηση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.

Η Εκστρατεία προσφέρει την ευκαιρία στους εφήβους και στον περίγυρό τους να μάθουν να ζουν σε συνθήκες κοινωνικής ισότητας και ελευθερίας, να προστατεύουν το περιβάλλον και να εργάζονται για να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις. Σε δεύτερο επίπεδο, στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων μεγάλων πόλεων, κυρίως για την λύση προβλημάτων  που προκαλούνται από την αδιαφορία και την έλλειψη σεβασμού στις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης, παρά τις επισημάνσεις των επιστημόνων.

H συλλογική εργασία των μαθητών μας παρουσιάστηκε σε ειδική - ανοικτή προς το κοινό-  εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, και ώρα 6:00 μ.μ.

Εκδηλώσεις αυτού του είδους  προσφέρουν βήμα στις ομάδες των μαθητών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε εκπροσώπους Τοπικών Φορέων και Πολιτών, η παρουσία των οποίων θα συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση της εκστρατείας.

Συγγραφέας: 
KIRIAKI KIDONIEOS