Οπτασίες στα λουτρά της Θερμής

 

> Τα θερμά λουτρά της Θερμής συνδέονται με διάφορους θρύλους και δοξασίες. Λέγεται, ότι εδώ έκαναν τα μπάνια τους ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη. Υποστηρίζεται μάλιστα, ότι ο αυτοκράτορας «είδε γιατρειά» γι΄αυτό και τα επισκεπτόταν κάθε χρόνο.

Τα τόξα, που στηρίζουν τη θολωτή οροφή των δεξαμενών, μαρτυρούν τεχνογνωσία, που μόνο στην Κωσταντινούπολη υπήρχε εκείνο τον καιρό. Αυτό ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι ήταν πολύ γνωστές στους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, που τις φρόντιζαν, όσο μπορούσαν.

> Ανάλογες φήμες υπάρχουν και για τον σουλτάνο Μωάμεθ τον πορθητή . Λέγεται πως εδώ έκανε τα μπάνια του, μόλις κατέκτησε τη Μυτιλήνη το 1462. Μάλιστα διέταξε να συνεχιστεί το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου, που τότε γιόρταζαν οι Χριστιανοί και στο οποιο συμμετείχαν και οι Τούρκοι της Θερμής.

> Όλα αυτά τα μπλέκει υπέροχα σε ένα πολύ όμορφο διήγημα 6 δακτυλογραφημένων σελίδων ο μαθητής της Στ΄τάξης Γ. Καλέλλης. Είναι το 2ο κείμενο, (από τα 6 που γράφτηκαν) για ένα πανελλήνιο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό, στον οποίο θα λάβει μέρος το σχολείο μας .

> Το κείμενο στηρίχτηκε σε ένα προγενέστερο του ίδιου μαθητή στο ¨ΘΗΤΑ της Θερμής» Αντλήθηκαν επισης στοιχεία από το βιβλίο του Γ. Διγιδίκη «Θερμή μια μικρή κώμη με ιστορία 5000 ετών» και από το διαδίκτυο.

> Η ΥΠΟΘΕΣΗ : Ένας μαθητής συνηθίζει να πηγαίνει στα θερμά λουτρά της Θερμής και να αναπολεί - βλέποντας τις αντανακλάσεις του νερού - τα ιστορικά πρόσωπα , που πέρασαν από εκεί και έκαναν τα λουτρά τους. Μεταξύ άλλων περιγράφει την άφιξη του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης με πλοιάριο, τον ερχομό του Μωάμεθ του Πορθητή πάνω σε άλογο, την τριετή παραμονή της αρχαιολόγου W. Lamb, που ανέσκαψε την προϊστορική Θερμή το 1930, τον ερχομό του Ναύαρχου Κουντουριώτη, του Ελ. Βενιζέλου, του βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης στο Σάρλιτζα κ.λ.π.

 

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ