"Σπόρο -σπόρο για το περιβάλλον , Σταγόνα -σταγόνα για τον συνάνθρωπο.

Εθελοντική Αιμοδοσία.

Σκοπός του σχολείου μας, 6ο Γυμνάσιο Βόλου,  είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας και υποστήριξης όπου κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας επικοινωνεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, αρωγός αυτής της προσπάθειας είναι η καλή  συνεργασία του τρίπτυχου Εκπαιδευτικοί- Μαθητές -Γονείς/κηδεμόνες.

Αξιοποιώντας το νέο υποχρεωτικό μάθημα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» οργανώνονται δράσεις που θα  βοηθήσουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, όπως: αξιοπρέπεια, αλληλοσεβασμός, κοινωνική ευαισθησία, φιλανθρωπία, κοινωνική ευθύνη, εθελοντισμός. Οι υπεύθυνοι καθηγητές του μαθήματος: Μπαραμπατζή Μαρία ΠΕ78, Κορτέσης Ηλίας ΠΕ04.02., Ζαγόρη Βασιλική ΠΕ79   , Γκαμπρανά Ευαγγελία ΠΕ03  μέσα από τα εργαστήρια οργανώνουν προγράμματα διαδικασιών , εμπειριών και δράσεων ώστε οι μαθητές να καλλιεργούν σταδιακά και ανάλογα με την ηλικία τους τις δεξιότητες του 21ου αιώνα που αναφέραμε παραπάνω. Μία από τις δράσεις των εργαστηρίων που ενθαρρύνει δεξιότητες όπως κοινωνική ευθύνη , ενσυναίσθηση,αλληλεγγύη, είναι η οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στο σχολείο μας.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στα εργαστήρια χωρίζονται σε ομάδες και βοηθούν στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

Η συνάδελφος Ντουμάνη Μαρία ΠΕ06 επικοινωνεί την ιδέα με τον Σύλλογο Εθελοντών αιμοδοτών "Αλληλεγγύη" , όσοι συνάνθρωποί μας προσέρχονται στην αιμοδοσία γίνονται μέλη του συλλόγου

και προσφέρουν το αίμα  για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Δίνεται το σύνθημα «Σπόρο – σπόρο για το περιβάλλον, σταγόνα – σταγόνα για τον συνάνθρωπο» και οι μαθητές/τριες με την καθοδήγηση της συναδέλφου των καλλιτεχνικών  Κοτζαογλανίδη Αιμιλία ΠΕ08 δημιουργούν αφίσες που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, γύρω από το σχολείο, στην ιστοσελίδα του σχολείου αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Την Παρασκευή 13/05/2022  Καθηγητές- Γονείς δίνουν  εθελοντικά αίμα στον προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία, ένα μάθημα ανθρωπιάς, αγάπης, αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.

Οι μαθητές οργανώνουν μία εκπληξη στους εθελοντές αιμοδότες!!

Ως μικροί γεωπόνοι- μέλη της ομάδας του "Οικολογικού Σχολείου"  που έχουν διαμορφώσει την σχολική μας αυλή σε υπέροχο βοτανόπηπο δημιουργούν φυτώρια βοτάνων που θα τα προσφέρουν ως δώρο σε κάθε αιμοδότη. 

 Οι μαθητές/τριες της Β τάξης συγκέντρωσαν άδεια μπουκάλια νερού μισού λίτρου τα οποία αφού κόπηκαν με προσοχή δημιουργήθηκαν οι βάσεις μέσα στις οποίες τοποθετήθηκαν σπόροι αρωματικών φυτών μαντζουράνας, δυόσμου, βασιλικού και μέντας. Τα καπάκια των μπουκαλιών τοποθετήθηκαν στους ειδικούς κάδους συγκέντρωσης καπακιών. Τα υπόλοιπα μέρη τοποθετήθηκαν στον κάδο ανακύκλωσης πλαστικών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως υλικά για την κατασκεύη πίνακα με ανακυκλώσιμα υλικά με θέμα την Θαλλάσια Ρύπανση.

Τα παιδιά με μεγάλη χαρά  και κάτω από την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους, Παπαργύρη Σοφίας ΠΕ04  έφτιαξαν το δικό τους φυτώριο αρωματικών φυτών και το τοποθέτησαν στο χώρο του χημείου.

Μετά από περίπου ένα μήνα τα φυτά του μικρού φυτώριου άρχισαν να αναπτύσσονται, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Μην ξεχνάμε πως φέτος τόσο το Φεβρουάριο όσο και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες με αρκετό κρύο.

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου τα αρωματικά μας φυτά έχουν μεγαλώσει αρκετά. Έχουμε δυόσμο και βασιλικό.Στολίσαμε  τα γλαστράκια μας με ύφασμα, κορδέλα και τα προσφέραμε σε όσους επισκέφτηκαν το σχολείο μας την Παρασκευή 13/05/2022  στhν προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία.

Στηρίζουμε όλοι τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Συγγραφέας: 
tasiou kalliopi