ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ - Προσανατολισμός

   

ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ – Προσανατολισμός

     Κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί ερευνητικά με την έννοια του προσανατολισμού και τη χρησιμότητα αυτής της δεξιότητας. ∆εν είναι λίγοι αυτοί που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δεξιότητα του προσανατολισμού, της χρήσης και της δημιουργίας πρόχειρων χαρτών  είναι εξίσου σημαντική με τη δεξιότητα της ανάγνωσης και της γραφής, του λόγου  και της εκτέλεσης αριθμητικών υπολογισμών.

     Και ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί πως το πιο ευεργετικό μέρος διδασκαλίας είναι η ίδια η φύση; Τα μαθήματα που παίρνουν τα παιδιά από το φυσικό περιβάλλον γύρω τους είναι πολλαπλά και ανεκτίμητης αξίας. Άλλωστε η φιλοσοφία των παιδιών είναι να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν.

   Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε η δράση μας με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το άμεσο φυσικό περιβάλλον, την απόκτηση γνώσης και εμπειρίας πάνω σε πρακτικές μεθόδους προσανατολισμού στο πεδίο με:

  •  τη χρήση πυξίδας
  • τον ήλιο      

    Είναι ο πιο απλός τρόπος προσανατολισμού. Στο σημείο που ανατέλλει ο ήλιος είναι η ανατολή. Έτσι, αν κοιτάζουμε την Ανατολή, πίσω μας είναι η Δύση, δεξιά μας ο Νότος και αριστερά μας ο Βορράς. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε, γνωρίζοντας την ώρα, να προσδιορίσουμε (κατά προσέγγιση) κάποιο σημείο του ορίζοντα.

  • ραβδί και τη σκιά του ήλιου  

   Σε ένα επίπεδο σημείο, καθαρίστε το έδαφος και τοποθετήστε ένα ραβδί μήκους 1 μέτρου όσο πιο κάθετα γίνεται. Σημειώστε που πέφτει η σκιά του. Περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά και σημειώστε το νέο σημείο στο οποίο πέφτει η σκιά του. Στη συνέχεια, ενώστε αυτά τα δύο σημεία και θα έχετε την κατεύθυνση Ανατολή - Δύση (το αρχικό σημείο δείχνει τη Δύση, αφού η πορεία του ήλιου είναι από την Ανατολή προς τη Δύση). H μέθοδος αυτή, δίνει καλύτερα αποτελέσματα αν γίνει λίγο πριν και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

  • τις εκκλησίες και τα νεκροταφεία  

            Ένας απλός τρόπος προσανατολισμού είναι βλέποντας μια εκκλησία. Το Ιερό της, σύμφωνα με τη θρησκεία μας, είναι πάντα στραμμένο προς την Ανατολή. Επίσης στα νεκροταφεία τα μνήματα είναι πάντα τοποθετημένα έτσι ώστε τα πόδια του νεκρού να   “βλέπουν” προς την Ανατολή.

  • τα αστέρια  

     Για να προσανατολιστούμε το βράδυ, αρκεί να βρούμε τον Πολικό Αστέρα ο οποίος δείχνει πάντα το Βορρά. Ο Πολικός Αστέρας έχει το προνόμιο να μην αλλάζει θέση όπως όλα τα άλλα αστέρια, τα οποία ανάλογα με την εποχή που τα παρατηρούμε, τα βλέπουμε και σε διαφορετική θέση. Αυτό γίνεται, διότι ο Πολικός Αστέρας βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής της Γης . Η θέση του προσδιορίζεται εύκολα από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Η Μεγάλη Άρκτος βρίσκεται πάντα στο βόρειο τμήμα του ορίζοντα και αναγνωρίζεται εύκολα από το σχήμα κατσαρόλας που σχηματίζουν τα επτά άστρα της. Αν από τα άστρα α και β της Μεγάλης Άρκτου χαράξουμε μια νοητή γραμμή και την προεκτείνουμε προς το α, 5 φορές το μήκος α-β, τότε θα βρούμε τον πολικό αστέρα που ανήκει στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου (δείτε την επισυναπτόμενη φωτογραφία).

Συγγραφέας: 
Mina Kranaki