Γυμνάσιο Καλλιμασιάς Χίου
Τα νέα του Σχολείου μας
Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι – Κατασκευή χριστουγεννιάτικου δέντρου
Στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, μετατρέψαμε τις παλέτες - πάνω στις οποίες, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, μας έφεραν τα σχολικά βιβλία -σε ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Τα παιδιά εργάστηκαν δημιουργικά και αυτοσχεδίασαν πάνω στην κεντρική ιδέα όσο άντεχε η φαντασία τους.
Ενώνοντας ολόκληρα παλετόξυλα ή μικρότερα κομμένα κομμάτια τους, με τρόπο που να σχηματίζουν μια μικρή ή μεγαλύτερη ...πυραμίδα, φτιάξαμε ένα εντυπωσιακό οικολογικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι – Κατασκευή χιονάνθρωπων
Μετά τον Άγιο Βασίλη, τα έλατα και τα αστέρια, μια ακόμη κατ΄εξοχήν χριστουγεννιάτικη φιγούρα είναι και οι χιονάνθρωποι.
Μιας και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οργανώσαμε με τους μαθητές μας ένα χριστουγεννιάτικο δημιουργικό εργαστήρι. Κατασκευάσαμε χιονάνθρωπους από ξύλα παλέτας, παλιά ξύλα οικοδομής και κορμούς δέντρων. Τα παιδιά μέσα σε γιορτινό κλίμα , δουλεύοντας σαν ξωτικά μετέτρεψαν την αίθουσα σε εργαστήρι του Αϊ Βασίλη και άφησαν τη φαντασία αλλά και την έμπνευσή τους να κάνουν…
Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, οι μαθητές του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα δίωρο διαδικτυακό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από το Kids Save Lives. Το σεμινάριο αφορούσε στις ενότητες: αντιμετώπιση διάφορων τραυματισμών, της ΚΑΡΠΑ, της χρήσης του απινιδωτή, του χειρισμού Heimlich και τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση επιληψίας. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα ακολουθήσει και το βιωματικό σεμινάριο των μαθητών στις παραπάνω ενότητες.
ΕΦΗΒΕΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΝΤΙΝΑ
Η εφηβεία είναι μια από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή ενός ανθρώπου μιας και αυτή την περίοδο συντελούνται πολλές και σημαντικές αλλαγές στο σώμα του.
Η καθημερινή διατροφή του εφήβου πρέπει να είναι όσο πιο θρεπτική γίνεται αλλά και ελκυστική για τον ίδιο ώστε να μπορεί να την εφαρμόζει.
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές θεωρούμε ότι είναι σημαντικά συμπληρωματικά μαθήματα που διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών μας, κοινωνικοποιούν, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, δημιουργούν προϋποθέσεις για στενότερες και υγιέστερες σχέσεις μεταξύ των παιδιών αλλά και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, μαθαίνουν τη συμβίωση σε ομάδες, καταδεικνύουν την ανάγκη της ύπαρξης ορίων στην καθημερινότητα των ανθρώπων, εντάσσουν στη λογική της διαφορετικότητας των ρόλων, βελτιώνουν την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη κ.ά.
Τα παλιά χρόνια, τις σκούπες τις έφτιαχναν συνήθως οι ίδιες οι γυναίκες μόνες τους. Ανάλογα με την εργασία και τον χώρο, ήταν ανάλογη και η σκούπα. Εν ολίγοις είχαμε πάρα πολλά είδη από διαφορετικές σκούπες. Σκούπες για το σπίτι, για το αλώνι, σκούπες με κοντάρι ή χωρίς κοντάρι, σκούπες μαλακές ή σκληρές.
Έτσι κι εμείς, στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, χρησιμοποιώντας καπάκια, φελλούς και διάφορα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, δώσαμε μορφή και χρώμα σε τρεις «σκούπες της γιαγιάς», στολίζοντας και ομορφαίνοντας γωνιές του σχολείου μας.
Με αφορμή την προσεδάφιση του Rover Perseverance της NASA στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιούργησε ένα online εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό να εξερευνήσουμε τα μυστικά του «κόκκινου πλανήτη». Το πρόγραμμα αυτό παρακολούθησαν οι μαθητές όλου του σχολείου.