Η πλαζ «Κανόνι» και η ιστορία της

@@ Στους Πύργους Θερμής Λέσβου βρίσκεται η οργανωμένη παραλία «Κανόνι», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Πολλοί την επιλέγουν για μπάνιο και χαλάρωση, λίγοι όμως γνωρίζουν, γιατί ονομάζεται έτσι .

@@ Το όνομά της το πήρε από την εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυροβόλων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918). Τα πυροβόλα είχαν εγκατασταθεί για να προστατεύουν τον κάμπο των Πύργων Θερμής, που τον χρησιμοποιούσαν ως αεροδρόμιο οι Εγγλέζοι.

..........................................................

# Από εδώ απογειώνονταν τα πολεμικά τους αεροσκάφη για να κατοπτεύουν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, αλλά και για βομβαρδίζουν στόχους των Γερμανών στα απέναντι παράλια.

@@ Εξ αιτίας της εγκατάστασης του αεροδρομίου οι κάτοικοι γίνονταν συχνά μάρτυρες αερομαχιών, που τους προκαλούσαν τρόμο. Για να προστατευτούν είχαν κρεμάσει ένα καμπανάκι πάνω σ’ ένα δρυ που βρίσκεται δίπλα στο εξωκλήσι του Ταξιάρχη. Όταν το άκουγαν να χτυπάει ήξεραν ότι επίκειται αεροπορική επίθεση και έπρεπε να καλυφθούν*.

@@ Η Λέσβος και άλλα νησιά του Β.Α. Αιγαίου χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις τις Αντάντ, στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο για την αποτυχημένη εκπόρθηση των Στενών των Δαρδανελίων (1915) και  για τον αποκλεισμό των Μικρασιατικών Παραλίων. Μάλιστα η Αγγλία και η Γαλλία    κυκλοφόρησαν και ειδικά γραμματόσημα για κάθε νησί, όπου είχαν δυνάμεις τους ,  όπου αναγράφεται το όνομα κάθε νησιού και η φράση “ Αγγλογαλλική κατοχή”.

 

***  Οι πληροφορίες είναι από το πρόγραμμα "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου", που υλοποιεί το Δημοτικό Σχολείο από το 2019 μαζί με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και από άρθρο του υπ/γου  ε.α.  Στρατή Χαραλάμπους στην ιστοσελίδα ISTORIKA THEMATA

Συγγραφέας: 
avalesis