ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

 

                                                     ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Η τοξοβολία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Η ιδιαιτερότητά της  έναντι των άλλων αθλημάτων έγκειται στον γεγονός ότι δεν είναι απλά ένα σπορ, αλλά πρόκειται για μια φιλοσοφία. Αποτελεί ένα από τα αθλήματα που στην απαρχή του αντιμετωπιζόταν σαν τέχνη, και όχι αμιγώς σαν άθλημα γι’ αυτό και δεν συμπεριλαμβανόταν στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Για να γίνει κάποιος καλός τοξότης, το κυριότερο  είναι να μπει στη φιλοσοφία του αθλήματος, που δεν είναι άλλη από τον μάθει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού του, των κινήσεων και των σκέψεών του. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να εξασκηθεί πολύ στο να μάθει να αδιαφορεί για τους εξωτερικούς θορύβους , να «ακούει» μόνο το σώμα του και να ακολουθεί το ρυθμό του. Αυτό θα τον βοηθήσει να βρει τη σωστή σωματική στάση, το σωστό ρυθμό αναπνοής , να κυριαρχεί απόλυτα τις αισθήσεις του και να καλλιεργεί την αρμονία  ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα του.

Επειδή ο Robin Hood ήταν ο αγαπημένος  ήρωας των παιδικών μας χρόνων, επειδή λατρεύαμε να παίζουμε τους Ινδιάνους και επειδή θεωρούμε την τοξοβολία στη φύση μια ευκαιρία να συνδυάσουμε το παιχνίδι με την αρμονία του σώματος και την αυτοσυγκέντρωση, οργανώσαμε μια ανάλογη δράση με μαθητές μας, της Α’ Γυμνασίου.

Υλικό από τη δράση στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες και το βίντεο.

Συγγραφέας: 
Mina Kranaki