Το εκκλησάκι που έκλεψε την καρδιά του  Ελύτη

@ Γιορτή της Αγίας Μαρίνας σήμερα (χρόνια πολλά στους Μαρίνους και τις Μαρίνες) και ανάμεσα στους άλλους ναούς γιορτάζει και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στo παρακείμενο χωριό των  Μιστεγνών Λέσβου,  που έκλεψε την καρδιά του Οδυσσέα Ελύτη. Ο νομπελίστας ποιητής το γνώρισε από τον Μιστεγνιώτη ομότεχνό του ποιητή Στρατή Πασχάλη και το «ερωτεύτηκε».

@ Στον ταξιδιωτικό του σάκο "ΟΤΤΩ ΤΙΣ ΕΡΑΤΑΙ", ένα από τα στιγμιότυπα είναι το εκκλησάκι αυτό. «Στα Μιστεγνά, -γράφει ο ποιητής -ανεβαίνοντας πρωί τους ελαιώνες για το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Το βάρος που νιώθεις να σου έχει αφαιρεθεί σαν αμαρτία ή τύψη και χωνεύεται από το χοντρό χώμα, λες και το τραβά η μεγαθυμία των προγόνων».

@  Ο Στρατής Πασχάλης φιλοξένησε κάποια καλοκαίρια   τον νομπελίστα ποιητή  στο πατρικό του σπίτι στα Μιστεγνά.  «Δεν με πατρονάρησε ποτέ-εξομολογήθηκε κάποτε ο ίδιος .Διαφωνούσαμε συχνά, μα ουδέποτε θέλησε να μου επιβάλει την άποψή του».

@ Έχοντας αφετηρία τα Μιστεγνά περιηγήθηκαν σε ενδιαφέροντα μέρη της Λέσβου, όπως στο Μουσείου  του Θεόφιλου στη Βαρειά όπου είναι καθισμένοι απ΄ έξω.

Συγγραφέας: 
avalesis