Επιβράβευση από την ΕΣΗΕΑ

@ Ένα πολύ όμορφο δώρο έφτασε σήμερα στο σχολείο μας. Πρόκειται για έναν έγχρωμο εκτυπωτή τελευταίας τεχνολογίας, που μας τον έστειλε η ΕΣΗΕΑ , Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, σαν επιβράβευση των δράσεων μας , που αφορούν την ιστορική έρευνα και την δημοσιοποίηση ιστοριών.

@ Τις ιστορίες αυτές τις καταγράφουμε μέσω του προγράμματος «Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου » και τις δημοσιοποιούμε μέσω της σχολικής μας εφημερίδας «Το ΘΗΤΑ της Θερμής».

@ Στους ανθρώπους του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, που μας επιβράβευσαν, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση το αφιερωματικό τεύχος του ΘΗΤΑ, με τίτλο «Η επανάσταση του 1821 και η Λέσβος»

@ Το τεύχος είχε αποσπάσει  «Ειδικό Βραβείο για την Ανάδειξης της Τοπικής Ιστορίας» στον Πανελλήνιο  Μαθητικό Διαγωνισμό  Σχολικής Εφημερίδας «1821- 2021: Αγγίζοντας τα ίχνη μιας Επανάστασης».  

Ανάμεσα στα θέματα της εφημερίδας ήταν και τα παρακάτω:

-Ι. Θεοφιλόπουλος: Ο πηδαλιούχος, που οδήγησε το πυρπολικό στην ναυμαχία της Ερεσού. 

-Ν.  Χ#τριανταφύλλου : Ο  Λημνιός καπετάνιος, που έδωσε  το καράβι του  για να γίνει το πυρπολικό, που ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα στην Ερεσό. Τα δυο πρώτα πυρπολικά κάηκαν και κανένας Υδραίος καπετάνιος δεν παραχωρούσε άλλο καΐκι.

-Γιατί δεν επαναστάτησε η Λέσβος το 1821

-Η τουρκοκρατούμενη Αιολίδα μέσα από κείμενα  4 λογοτεχνών  (Φ.Κόντογλου, Μ. Κουντουρά  , Στρ. Μυριβήλη  και Α.Πανσέληνου )

  - Η μυστική συνάντηση του Κανάρη με τον  καπεταν Πούλια  στο Πλωμάρι

 - Χασάν πασάς Τζετζάερλη:  Ο καπουδάν πασάς με το λιοντάρι

- Το μεγάλο Τζουλούσι και ο Ναζίρης της Λέσβου Κουλαξίζ Αγάς

- Πανωραία Χατζηκώστα:  Η δραματική ιστορία της   Ψωροκώσταινας

- Πώς γυρίστηκαν οι «Σουλιώτες»   στα βουνά της Δυτικής  Λέσβου

- Μουσείο Θεόφιλου : Μια πινακοθήκη  για τους ήρωες του ‘21

Συγγραφέας: 
avalesis