Η έρευνα ξεκίνησε!

Τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκε στο σχολείο μας η Περιβαλλοντική Επιτροπή ως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του στόχου «Οικολογικό Σχολείο».

Για τη φετινή σχολική χρονιά, 2024-2025,  το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε αποφασίστηκε να είναι σχετικό με την ενέργεια και το νερό. Τις δύο αυτές ενότητες επέλεξαν τα παιδιά, καθώς θεωρήθηκαν πιο επίκαιρες και ανησυχητικές με δεδομένο το παρατεταμένο και ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι του 2024. Ο τίτλος του προγράμματος είναι : "Φεύγοντας σβήσε το φως... Και κλείσε καλά τη βρύση!".

Αρχικά, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ανέλαβε τον Περιβαλλοντικό έλεγχο σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια και κατέγραψε όλες τις πηγές πιθανής σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή όλους τους διακόπτες και όλες τις πρίζες του σχολείου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  διερεύνηση της πραγματικής κατάστασης του σχολείου μας όσο αφορά το νερό. Η δεύτερη ομάδων των παιδιών-μελών της Περιβαλλοντικής Επιτροπής ανέλαβαν να καταγράψουν όλες τις πιθανές πηγές διαρροής νερού στον εσωτερικό αλλά και στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Μέσα από αυτή την ερευνητική διαδικασία αναδείχθηκε η πραγματική κατάσταση του σχολείου σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού. Τα παιδιά διέκριναν και τομείς στους οποίους χρειάζονται να γίνουν παρεμβάσεις και τομείς που χρειάζονται περιοδικό έλεγχο. Σκέψεις, στρατηγικές και σχέδια αυτήν την ώρα καταστρώνονται!

Συγγραφέας: 
eco16