# Μύηση στα μυστικά της υφαντικής τέχνης

@@ Στα μυστικά της υφαντικής τέχνης μυήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι μαθητές και οι μαθήτριες των μεγάλων τάξεων του σχολείου. Οδηγός τους ο Αργύρης Χ#μαλής , που συνεχίζει στη Λέσβο την πανάρχαια τέχνη του αργαλειού.

@@ Ο καλεσμένος μας αναφέρθηκε τα χρόνια του παππού και της γιαγιάς, όπου όλα ήταν χειροποίητα δεν υπήρχε καταναλωτισμός, όπως σήμερα και οι οικογένειες αξιοποιούσαν το κάθε τι που πάλιωνε, δίνοντάς του μια δεύτερη ζωή.  

@@ Για παράδειγμα τα παλιά ρούχα κόβονταν, γίνονταν κουρέλια και με αυτά γίνονταν στη συνέχεια υπέροχες κουρελούδες, που είχαν το ρόλο των σημερινών χαλιών.

@@ Τα παιδιά έμαθαν τι είναι το υφάδι και το στημόνι καθώς και το ρόλο που επιτελεί το καθένα. Στη συνέχεια τύλιξαν το καθένα ένα στημόνι σε ένα κεραμίδι και ύστερα άρχισαν να περνούν ανάμεσά του την κλωστή που είχαν φέρει και να κάνουν την ύφανση με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, που χρησιμοποιήθηκε σαν το χτένι του αργαλειού.

@@Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, που άρεσε πολύ στα παιδιά και με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό τους υπενθύμισε, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, που πρέπει όλοι να αρχίζουμε να εφαρμόζουμε, για να ανασάνει ο πλανήτης από το βάρος των καθημερινών μας απορριμμάτων.

Συγγραφέας: 
avalesis