Μυρωδιές και γεύσεις της ελιάς

@ Μικρή σε διάρκεια, αλλά πολύτιμη σε γνώσεις και εμπειρίες ήταν η επίσκεψη , που πραγματοποιήσαμε πριν λίγες μέρες στο ελαιοτριβείο Παπαδέλλη στη Θερμή με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου. Ο ιδιοκτήτης μας ξενάγησε σε κάθε στάδιο παραγωγής του λαδιού.

@ Είδαμε τις ελιές να φτάνουν σε τσουβάλια, να μπαίνουν σε ανοιχτά πλαστικά καφάσια (για να αερίζονται), να καθαρίζονται από τα φύλλα, να πλένονται , να γίνονται πολτός και ύστερα να τρέχει λαχταριστό και μυρωδάτο το λαδάκι (οξύτητα 4/10 παρακαλώ).

@ Ύστερα μας περίμενε μπουφές από το ελαιοτριβείο. Ευχαριστηθήκαμε την πρωτόγονη γεύση του αγουρόλαδου, συνδυασμένη με το φρέσκο ψωμί, τις ξιδάτες ελιές και τη γραβιέρα.

@Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με λίγα λόγια του ιδιοκτήτη στη φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά (θα είμαστε τυχεροί αν πιάσουμε τους 15.000 τόνους, ενώ στην αρχή υπολογίζαμε να φτάσουμε τους 20.000 τόνους.

@ Το ελαιοτριβείο Παπαδέλλη επεξεργάζεται γύρω στους 1000 τόνους ελαιόκαρπου κυρίως από την περιοχή της Θερμής αλλά και από πολλά άλλα μέρη της Λέσβου. Παράγει το ονομαστό ελαιόλαδο "Σαπφώ", που εξάγεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Συγγραφέας: 
avalesis