Οι  χάχλες τραχανά στη Λέσβο 

@ Ο τραχανάς συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ήταν πολύ εύκολο να συντηρηθεί, την εποχή που δεν υπήρχαν τα ψυγεία, ενώ  ήταν η πιο εύκολα μεταφερόμενη ξηρά τροφή στην εξοχή ή στη δουλειά.

@ Έτσι στα τέλη Ιουλίου σε όλα τα χωριά της Λέσβου  παρασκεύαζαν τραχανά για τις ανάγκες του χειμώνα.  Τα χειμωνιάτικα βράδια  σε κάθε σπίτι της Λέσβου κυριαρχούσε ένα ζεστό πιάτο τραχανόσουπα. Επίσης τα βράδια τρώγονταν ψημένες χάχλες τραχανά στο σαν αφράτο  παξιμάδι.

@ Τις χάχλες τραχανά (γεμιστές με ντομάτα και φέτα)τις βάλαμε από το 2018 στο διατροφικό πρόγραμμα του σχολείου και τις δοκίμασαν οι μαθητές μας. Σήμερα παρουσιάζουμε τον τραχανά που έφτιαξε για το χειμώνα η καθαρίστριά του σχολείου κ.Ζίνα. Την βοήθησαν  στα ανακάτεμα οι μαθήτριές μας Α.Γ. και Κ.Σ.

@ Η παραγωγή του τραχανά στη  Λέσβο γίνεται αποκλειστικά με πρόβειο γάλα που   και με  χοντρόκοκκο σιτάρι, την «κουρκούτη». Η αναλογία είναι 5 λίτρα γάλα για κάθε κιλό «κουρκούτη». Παρασκευάζεται σε μεγάλα χάλκινα γανωμένα καζάνια.

@ Αφού τον πλάσουν   τον  αφήνουν  στον ήλιο να στεγνώσει πάνω σε μεγάλα τελάρα .  Ο τραχανάς αφού στεγνώσει σωστά διατηρείται σε αεροστεγείς συσκευασίες, σε μεταλλικά η πήλινα σκεύη μέχρι και 17 ολόκληρους μήνες χωρίς συντηρητικά.

Συγγραφέας: 
avalesis