Τα ζώα που αγαπάμε - δράσεις για την ημέρα ζωοφιλίας

Με τα παιδιά από το 22º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας και το 79º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας συνεργαζόμαστε και δείχνουμε την αγάπη μας για τα ζώα!

Η συνεργασία των δύο Σχολείων έγινε στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών μαθημάτων και του καινοτόμου προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούμε, με υπεύθυνη την Εκπαιδευτικό – Εικαστικό Θεοδώρα Χανδρινού. Συμμετέχοντας στις δραστηριότητες για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Ζωοφιλίας, στις 4 Απριλίου τα παιδιά ένωσαν τις ιδέες τους και την αγάπη τους για τα ζώα. Με τον τίτλο «Τα ζώα που αγαπάμε» υλοποιήθηκαν μια σειρά από διαθεματικές δραστηριότητες σχετικές με το θέμα. Το υλικό που προέκυψε διαχέονταν και παρουσιάζονταν στα παιδιά, από το ένα σχολείο προς το άλλο. Ενδεικτικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε διαφορετικές τάξεις του Δημοτικού από την Α’ έως και ΣΤ’

★ έγινε παρακολούθηση του σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς από το schools4climate «Ζώα και άνθρωπος: μια σχέση μακροχρόνια, αυθεντική και αναντικατάστατη» ★ τα παιδιά ζωγράφισαν το δικό τους κατοικίδιο που έχουν ήδη ή θα ήθελαν να αποκτήσουν ★ αξιοποιήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες» που ήρθε στο Σχολείο μας, με θεματική τα παραμύθια. Τα παιδιά άκουσαν παραμύθια με ήρωες από το ζωικό βασίλειο, έγινε συζήτηση και ολοκληρώσαμε με την δημιουργία ομαδικής εργασίας με τα ζωγραφικά έργα των παιδιών. Ιδιαίτερη χαρά έδωσαν οι μικρές ιστορίες που προέκυψαν εμπνευσμένες από τα πολύπτυχα που έγιναν στα δύο Σχολεία και τα οποία εκθέσαμε στις τάξεις. ★ δημιουργήσαμε έργα χαρτοδιπλωτικής (origami) ★ εκθέσαμε εικαστικά έργα στην τάξη και συζητήσαμε για την συμπεριφορά του ανθρώπου προς τα ζώα – εφαρμόστηκε κριτικός διάλογος και συναισθηματική αγωγή ★ τα ζώα προς εξαφάνιση – τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες, έγινε συλλογή πληροφοριών και ζωγραφιές ★ δημιουργία κόμικ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν τον δικό τους ήρωα και έγραψαν μια μικρή ιστορία την οποία παρουσίασαν στην τάξη ★ τα παιδιά των δύο Σχολείων αντάλλαξαν τις ευχετήριες κάρτες και τους σελιδοδείκτες που φιλοτέχνησαν. ★ «Δάσκαλος/Δασκάλα για μια ημέρα έγινε κάποιο παιδί που παρουσίασε και δίδαξε βήμα βήμα την δημιουργία ενός θέματος (έργου origami, σκίτσου με θέμα τα ζώα χρησιμοποιώντας γράμματα και αριθμούς) και τα άλλα παιδιά υλοποίησαν.

★Τα έργα του Λάμπρου Ορφανού και της Έλλης Μουρέλου Ορφανού, που εκτέθηκαν στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, έδωσαν έμπνευση στα παιδιά!

Θερμά συγχαρητήρια για την συμμετοχή όλων των παιδιών! Θεοδώρα Χανδρινού

https://blogs.sch.gr/arteducate/2024/04/04/ta-zoa-poy-agapame-draseis-gi...

Συγγραφέας: 
Θεοδώρα Χανδρινού