ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2021
Θέματα: 
2021-2022
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη
2022-2023
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
Κλιματική Αλλαγή
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη
2023-2024
Ενέργεια
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Κλιματική Αλλαγή
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη

Τα νέα του Σχολείου μας

27.11.2023

Στο πλαισιο των οικολογικών πρακτικών που υιοθετεί η σχολική κοινότητα μας είναι η πρωτοβουλία συγκέντρωσης μεταχειρισμένων βιβλίων που θα ενισχύσουν την βιβλιοθήκη μας και παράλληλα θα συνδράμουν στην μείωση του οικολογικού αποτύπωματος της κοινοτητας¨μας. Για το λόγο αυτό ανταποκριθήκαμε άμεσα στην ανάρτηση μέλους της κοινωνικής ομάδας " Ρόδος Ανθρώπινη Βοηθεια" με την οποία δωρίζονταν διάφορα λογοτεχνικά βιβλία. 

Η δράση αυτή ομως επεκτείνεται και στον κύκλο των εκπαιδευικών και μαθητών που συμβάλλουν δυναμικά στον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης με νέους τίτλους.

22.10.2023

Η περιποίηση ενός αύλειου χώρου σχολείου είναι σημαντική για τη δημιουργία ενός ασφαλούς, υγιούς και ευχάριστου περιβάλλοντος για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του σχολείου. Συμβάλλει όχι μόνο στην εμφάνιση του σχολείου, αλλά και για την ευεξία και την ασφάλεια των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Για αυτό και με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς η περιβαλλοντική ομάδα επιδόθηκε σε εργασίες καθαρισμού, φροντίδας και περιποίησης του άυλειου χώρου.

22.10.2023

Στο πλαίσιο των σχολικών περιπάτων το σχολείο μας πραγματοποίησε στις 19/10/23 εκδρομή στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη στους πρόποδες της Φιλερήμου. Μετά από μια όμορφη διαδρομή 1,5 χμ οι μαθητές/τριες βρέθηκαν στον καταπράσινο αύλειο χώρο της ιεράς μονής, όπου είχαν την ευκαιρία να αθληθούν, να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή, να διασκεδάσουν και να χαλαρώσουν με τους/τις συμμαθητές/τριες τους σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

20.6.2023

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρηνικής Συμβίωσης (16/5) και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ( 5/6) ι οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α4 και της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου μας φύτεψαν λουλούδια στον κήπο του σχολείου μας δημιουργώντας το σύμβολο της Ειρήνης προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

11.3.2023

Οι κρόκοι άρχισαν να μεγαλώνουν!

 

6.3.2023

Το Μουσείο Ορυκτολογίας ήταν μια πραγματική αποκάλυψη για όλους μας!!! Υπάρχουν πολλά σπάνια ορυκτά και άλλα εκθέματα που μας άφησαν άφωνους! Επιβάλλεται να το επισκεφτείτε!!! Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σταματιάδη για την ξενάγηση και τη φιλοξενία του! Ευχαριστούμε πολύ το Ενυδρείο Ρόδου. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν τη δυνατότητα να δουν διαφορετικά είδη ψαριών, να ενημερωθούν για τα είδη που υπάρχουν στο νησί και να ελέγξουν τις γνώσεις τους κάνοντας χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

24.11.2022

Με τη χρήση κομποστοποιητή, την καλή επιλογή υλικών κομποστοποίησης, το συχνό ανακάτεμα του μίγματος καταφέραμε να δημιουργήσουμε κομπόστ και να το αξιοποιήσουμε στα σχολικά μας παρτέρια.

6.11.2022

Μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. Περαιτέρω, ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές. Το υπόλοιπο ποσοστό φθαρμένων ρούχων συγκεντρώνεται και διανέμεται σε κάδους ανακυκλωσης που βρίσκονται τοποθετημένοι σε υποκαταστήματα γνωστών αλυσίδων με σκοπό την επανάχρηση.

Σελίδες

Το βιοκλιματικό Γενικό Λύκειο Ιαλυσού έχει μια μακρά παράδοση σε καθημερινές
πρακτικές και δράσεις, που έχουν στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την
καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Από τον πλούσιο κατάλογο των περιβαλλοντικών δράσεων στα οποία με ενθουσιασμό
συμμετείχαν οι μαθητές/τριές μας κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Προγράμματα ανάδειξης της τοπικής βιοποικιλότητας, όπως καταγραφή της χλωρίδας του παρακείμενου λόφου της Φιλερήμου και συλλογή κοχυλιών από τις παραλίες της Ρόδου σε επιτραπέζια προθήκη, η οποία κοσμεί κοινόχρηστο χώρο του σχολείου μας.
 • Δημιουργία χαρτοπολτού στο εργαστήριο χημείας.
 • Πώληση διακοσμημένων από τους/τις μαθητές/τριες μπουκαλιών πολλαπλών χρήσεων.
 • Διδακτικές επισκέψεις σε σημεία οικολογικού ενδιαφέροντος στο νησί της Ρόδου (πχ. φράγμα Γαδουρά, βοτανικός κήπος του ιδρύματος Marc de Montalembert) και στην υπόλοιπη Ελλάδα (πχ. δάσος της Δαδιάς, Λουτρά Πόζαρ).
 • Δενδροφυτεύσεις σε πυρόπληκτες περιοχές.
 • Διαμόρφωση των αίθριων χώρων και των παρτεριών του σχολείου με καλλωπιστικά φυτά κατά την  σχολική χρονιά 2019-2020, με τη συνδρομή του Φυτώριου Ρόδου.

Παράλληλα, το σχολείο μας σε σταθερή βάση εφαρμόζει ποικίλες πρακτικές, που
αποβλέπουν στην εξοικονόμηση πόρων και στη μείωση των απορριμμάτων, όπως:

 • Ανακύκλωση γραφικής ύλης/σχολικών βιβλίων και μπαταριών (πρόγραμμα ΑΦΗΣ).
 • Αξιοποίηση της πλατφόρμας e-class για την ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού και τον περιορισμό των φωτοτυπιών και αυστηρή χρήση επαναγεμιζόμενων μαρκαδόρων από τους/τις εκπαιδευτικούς.
 • Λειτουργία ψύκτη σε διάδρομο του σχολείου, για τον περιορισμό της αγοράς εμφιαλωμένου νερού.
 • Διενέργεια των μαθητικών εκλογών με τη χρήση tablet και όχι έντυπων ψηφοδελτίων (από την τρέχουσα σχολική χρονιά).
 • Ενθάρρυνση των μαθητών/τριών κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο να διακοσμήσουν τις αίθουσες με στολίδια που δεν χρειάζονται στο σπίτι αντί της συγκέντρωσης χρημάτων για την αγορά νέων.

Βασικός στόχος του σχολείου μας είναι η εμπέδωση της αντίληψης ότι η εκπαιδευτική
μονάδα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το φυσικό τοπίο στο οποίο εντάσσεται, και
λειτουργεί σε αρμονική σχέση με αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια έχουν
υιοθετηθεί πρακτικές, που έχουν βρει θερμή ανταπόκριση από τους/τις μαθητές/τριες, όπως:

 • Υπαίθριες τάξεις: Το παρατεταμένο καλοκαίρι της Ρόδου με τις υψηλές θερμοκρασίες δίνει τη δυνατότητα για υπαίθριο μάθημα σε ένα πράσινο περιβάλλον με θέα τον κατάφυτο λόφο της Φιλερήμου, καθώς μάλιστα το κτίριο δεν διαθέτει κλιματιστικά. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούνται τα δύο αίθρια του σχολείου και άλλοι αύλειοι χώροι με σκίαση, σχετική απομόνωση και κατάλληλη διαμόρφωση, ενώ έχει γίνει και προμήθεια φορητών πινάκων. Η πρακτική αυτή ενισχύθηκε τελευταία λόγω της πανδημίας.
 • Σχολικοί περίπατοι σε περιοχές φυσικού κάλλους (πρόποδες του Φιλερήμου και παραλία Ιαλυσού) και ο αγαπητός στους/στις μαθητές /τριες αγώνας ανωμάλου δρόμου ως το εξωκλήσι του Άη-Γιάννη σε ημιδασική περιοχή κοντά στο σχολείο την ημέρα Αθλητισμού.
Διεύθυνση: 
Παροδος Δημοκρατίας Ιαλυσός
Αγ. Ιωάννου, Ιαλυσός
85101 Ρόδος