Δραστηριότητες - Νέα σχολείων

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:42
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Α. Το Παλιό Σχολείο

Κάναμε μια βουτιά στον χρόνο και ζωντανέψαμε το παλιό σχολειό -όπου γράμματα μαθαίναν ο παππούς και η γιαγιά όταν ήτανε παιδιά με τα εργαλεία γραφής εκείνα τα παλιά.

Β. Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια

Πώς έπαιζαν τα παιδιά παλιά; Τι παιχνίδια είχαν;

Τα αγαπημένα τους παιχνίδια ήταν και τα πιο απλά, αυτά που έφτιαχναν μόνα τους! Σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά γνώρισαν αυτά τα παιχνίδια, τα ξεχασμένα στον χρόνο, που ζωντάνεψαν και πάλι στο Μουσείο αλλά και στην τάξη μας.

 

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:41

Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Άλσος Συγγρού)

Η εκπαίδευση των μαθητών μας είναι προτεραιότητά μας, έτσι ώστε με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν να μπορούν να δημιουργούν τον σωστό κώδικα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, να αναπτύσσουν υπεύθυνη στάση  και να συμβάλουν ενεργά στην αειφόρο ανάπτυξη.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:40

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κέντρου Γαία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Ρύπανση από πλαστικά! Πού παρασκευάζονται τα πλαστικά; Πώς καταλήγουν στο περιβάλλον; 

Τι είναι τα μικροπλαστικά και πώς δημιουργούνται; 

Το πρόγραμμα επιδιώκει να βοηθήσει τους μαθητές μέσα από τη διάδραση με τα εκθέματα, να ενημερωθούν για τη μεγάλη πρόκληση των πλαστικών, τον βαθμό στον οποίο επηρεάζουν την ζωή μας, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να δράσει.

Το πρόγραμμα στοχεύει οι μαθητές να:

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:39

Η εκπαιδευτική δράση στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των παιδιών και αυριανών ενεργών πολιτών και στην εδραίωση της ανακύκλωσης αποβλήτων ως θετικής συμπεριφοράς και πράξης που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για το θέμα της  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ αποβλήτων και  της βασικής σημασίας αυτής για την προστασία του περιβάλλοντος  και της ανθρώπινης ζωής.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:38

Συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΑΦΗΣ Α.Ε.

Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε και να ανακυκλώσουμε 320 κιλά μπαταρίες.

Η ΑΦΗΣ Α.Ε. διαχειρίζεται τα απόβλητα με σεβασμό προς το περιβάλλον συνεισφέροντας στην Κυκλική Οικονομία.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:37

Πέντε τμήματα του σχολείου μας δήλωσαν συμμετοχή στον Μεγάλο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης Σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 39 Δήμων της Αττικής που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:24

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι αφιερωμένη στη μείωση του πλαστικού για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την ανθρώπινη υγεία «Planet vs. Plastics».

Η Γη έχει ανάγκη από τη φροντίδα και την προστασία μας κάθε μέρα! ! Εμείς δεσμευτήκαμε να τη βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε για το δικό μας μέλλον και για τις επόμενες γενιές:

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:23

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης με δράσεις ευαισθητοποίησης προωθεί την κουλτούρα της ανακύκλωσης. Δράσεις που προάγουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και τον περιβαλλοντικό εγγραμματισμό.

Οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης μάς προσκαλούν να συνεισφέρουμε όλοι, έχοντας κοινό γνώμονα την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη μας.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:22

«Πως φαντάζεσαι τον κόσμο που θέλεις να ζήσεις;»

Η ΚΛΠ κάλεσε τους μαθητές να γράψουν τη δική τους ιδέα για το σενάριο και να δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό Σεναρίου της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης, για την «Κλιματική Αλλαγή».

Πώς μπορούμε να ομορφύνουμε το πλανήτη μας και να τον προστατέψουμε;

Ο διαγωνισμός είχε σκοπό να επαναπροσδιορίσει την σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, καθώς επίσης να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά που είναι το μέλλον του πλανήτη μας και οι  διαμορφωτές του!!!

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:20

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΥΠΑΙΘΑ

Στόχοι του προγράμματος

Επιδιώκεται: 1) Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών σχετικά: α) με την πρόληψη των πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών και β) των συνεπειών των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στα οικοσυστήματα, τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία,

2) Η απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων, δεξιοτήτων και στάσεων αναφορικά με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, και

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:19

Αντιπροσωπεία μαθητών μας και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου και παρακολούθησαν το πρόγραμμα φιλοζωίας που πραγματοποίησε ο Δήμος Αλίμου. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες από εξειδικευμένο εκπαιδευτή σκύλων που προέβη σε σχετική επίδειξη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν στην εκδήλωση και στο τέλος χάρισαν κουβερτάκια και τροφές για τα αδεσποτάκια του συλλόγου ΣΑΖΑ Υιοθεσίες αδέσποτων ζώων Αλίμου.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:21

Οι μαθητές του σχολείου μας συγκέντρωσαν συσκευασίες (πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί) και τις ανακύκλωσαν στο πολυκέντρο της ΤΕΧΑΝ. Τα χρήματα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης τα πρόσφεραν στα αδεσποτάκια της SAVE. Επίσης, την ίδια μέρα δόθηκαν και τα τελευταία κουβερτάκια που δημιουργήθηκαν από τα πλεκτά που στόλισαν τον εξωτερικό χώρο του σχολείου μας για τον εορτασμό των #ΣπάνιωνΠαθήσεων.

Στέλνουμε τις ευχές μας και την αγάπη μας στα μέλη-εθελοντές της SAVE Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα Λυκόβρυσης Πεύκης και δίνουμε την υπόσχεση πως θα είμαστε πάντα δίπλα τους.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:18

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, μια μέρα παρέα με τη SAVE Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα Λυκόβρυσης Πεύκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων. Οι μαθητές της Α΄ τάξης απόλαυσαν μία όμορφη εκπαιδευτική παρουσίαση από εθελόντρια της SAVE και διά με την βοήθεια των δύο εκπαιδευτικών, των Αγγλικών και των Γαλλικών, συμμετείχαν σε διαδραστικό κουκλοθέατρο.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:16

Οι μαθητές του Α1, στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, συμμετείχαν στη δράση «Δέντρο – λιχουδιές για ζωάκια και πουλιά».

Ετοίμασαν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, λαχταριστές λιχουδιές για τα πουλιά της αυλής του σχολείου μας, που τον χειμώνα με το κρύο δυσκολεύονται να βρούνε την τροφή τους.

Στόλισαν για τα πουλάκια αλλιώτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην αυλή του σχολείου τους.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:16

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης γίνονται μικροί δημοσιογράφοι και μέσα από τα δικά τους μάτια καταθέτουν τις σχολικές τους εμπειρίες αλλά και τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν. Περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συνταγές, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές και σταυρόλεξα είναι μερικά από αυτά που θα δείτε στη μικρή τους εφημερίδα.

Εφημερίδα Β1 Β2

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:16

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, σε συνεργασία με Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και με σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα αλλά και Δήμους,  υλοποίησε δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.30-11.15, στην Πλατεία Σοφούλη.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:11

Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του σχολείου μας θελήσαμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της συμπερίληψης των Σπάνιων συνανθρώπων μας ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο την τοπική κοινωνία.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων, 29 Φεβρουαρίου 2024, τα δέντρα έξω από το σχολείο μας διακοσμήθηκαν με τα χρώματα των Σπάνιων Παθήσεων.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:08

Δεύτερη χρονιά συνεργασίας του σχολείου μας με τη φιλοζωική S.A.V.E. Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα Λυκόβρυσης Πεύκης . Η πρώτη δράση της νέας σχολικής χρονιάς άρχισε με το Bazaar των Χριστουγέννων. Για δεύτερη χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε με χριστουγεννιάτικες δημιουργίες οι οποίες έγιναν ανάρπαστες. Το ποσό των εισπράξεων διατέθηκε για την υιοθεσία ενός αδέσποτου τυφλού γατιού. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές μας  σε θέματα φιλοζωίας, υιοθεσίας και προστασίας των αδέσποτων ζώων.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:07

Με τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών καταφέραμε να χτίσουμε «Γέφυρες αγάπης και συνεργασίας» με το 3ο Νηπιαγωγείο Πεύκης. Η κατασκευή χάρτινων παιχνιδιών, από άχρηστα χαρτόκουτα και πλαστικά καπάκια, πρόσφερε χαρά στους μαθητές και πολλές δημιουργικές ώρες παιχνιδιού.

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης, 26/06/2024 - 10:06

Με τον όρο upcycling αναφερόμαστε στη διαδικασία μετατροπής των απορριμμάτων ή άχρηστων υλικών σε νέα υλικά ή προϊόντα καλύτερης ποιότητας ή υψηλότερης περιβαλλοντικής αξίας.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε δημιουργική ανακύκλωση (upcycling) πρώτων υλών;

Στόχος του upcycling είναι:

Σελίδες

Εγγραφή στο Δραστηριότητες - Νέα σχολείων