Εμείς και το περιβάλλον
Οι μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, ασχολήθηκαν με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της διαδικασίας της ανακύκλωσης.
Αρχικά, οι μαθητές της Α’ τάξης παρακολούθησαν την ανάγνωση του παραμυθιού «Δεν πρέπει να ξεχνάς την ανακύκλωση», ενώ οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης διάβασαν το παραμύθι «Τα σκουπίδια της ανακύκλωσης» και τα δύο σε συγγραφή της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου (σχ. έτος: 2013-14). Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τα παραμύθια και έγιναν ερωτήσεις διπλής κατεύθυνσης ως προς την κατανόηση των ιστοριών.
Έπειτα, κάποιοι από τους μαθητές χρωμάτισαν εικόνες με σχετική θεματολογία, ενώ άλλοι επέλεξαν να δημιουργήσουν ανάλογες παραστάσεις με πλαστελίνη (παρέχονται εικόνες στο Padlet). *Κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών δημιουργιών των μαθητών/ τριών, ακουγόταν στη τάξη το τραγούδι «Ανακύκλωση» από την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου και το τραγούδι «Ανακυκλώνουμε» από τα παιδικά τραγούδια HeyKids Ελλάς.
Οι ίδιοι μαθητές ΄έπαιξαν΄ το παιχνίδι της ανακύκλωσης, όπου δόθηκαν πλαστικοποιημένες εικόνες από διάφορα αντικείμενα (π.χ.: μπαλόνια, τζάμι, βιβλίο κ.α.) και έπρεπε να τα χωρίσουν στους σωστούς κάδους ανάλογα το υλικό δημιουργίας τους. Το παιχνίδι «Δώσε μου ζωή, κάνε κάτι κι εσύ, πριν ‘ραγίσει’ το γυαλί» διαθέτει ταμπλό από χαρτόκουτο και τρεις ‘κάδους’ από το ίδιο υλικό, κολλημένους πάνω του και ανάλογη σήμανση (παρέχονται εικόνες στο Padlet). *Η γραφή των σκέψεων και ριμών των μικρών μαθητών/ τριών, στο Padlet, έγινε από την εκπαιδευτικό Μαρία Σβίγγου.
Στους μαθητές των Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων έγινε εισαγωγή στο θέμα της ανακύκλωσης με διαδραστικά μέσα και πιο συγκεκριμένα με την παρακολούθηση ενός διαδραστικού βίντεο (H5P) σε διαδραστικό πίνακα. Το βίντεο αυτό περιλαμβάνει εντός του ερωτήσεις -quiz- κατανόησης σε διάδραση (Πολλαπλής Επιλογής, Σωστό- Λάθος, Drag & Drop και συμπλήρωσης κενών).
Τέλος, οι μαθητές της Δ’ τάξης έπαιξαν κι εκείνοι το παιχνίδι της ανακύκλωσης «Δώσε μου ζωή, κάνε κάτι κι εσύ, πριν ‘ραγίσει’ το γυαλί». Ακόμη, οι ίδιοι -αλλά και οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης- έγραψαν τις σκέψεις και τις ρίμες τους σχετικά με το θέμα στο Padlet.
Υπεύθυνη Δράσης: Μαρία Σβίγγου