ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ- ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

                  1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης Διερεύνηση περιβαλλοντικής συνείδησης

Εισαγωγή

Η περιβαλλοντική έρευνα βοηθά στη συλλογή στοιχείων  σχετικά με την αντίληψη που έχει κάποιος για την περιβαλλοντική ρύπανση. Εκτιμώνται οι αντιλήψεις του γενικού πληθυσμού σχετικά με την περιβαλλοντική ρύπανση και οι  μέθοδοι μετριασμού της «θέρμανσης του πλανήτη». Μπορεί επίσης κάποιος να συλλέξει δεδομένα σχετικά με τις σε βάθος αιτίες της περιβαλλοντικής ρύπανσης, τους τρόπους  που μπορούν να τη μειώσουν και τους ενδιαφερόμενους φορείς που οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι οι πιο σημαντικοί για την αντιμετώπιση των  προβλημάτων της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Στόχος της έρευνας:

 Στόχος της έρευνας είναι  να διερευνηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση της τοπικής σχολικής κοινότητας και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Παγγαίου.  Υπάρχει ή όχι, σε τι ποσοστό και πως έχει συντελεστεί.

Μέθοδος έρευνας

Βασική προϋπόθεση για την διεξαγωγή μίας έρευνας είναι η αξιοπιστία της. Συγκεκριμένα με τον όρο αξιοπιστία εννοούμε τη σταθερότητα και τη συνέπεια που παρουσιάζουν ή θα πρέπει να παρουσιάζουν οι τιμές ενός εργαλείου από τη χρήση του (Creswell, 2011). Ως εγκυρότητα ορίζεται η δυνατότητα που δίνεται στον ερευνητή να καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα για τις τιμές από τη χρήση του εργαλείου (Creswell,2011).

Σχετικά με την αξιοπιστία της έρευνας μεθοδολογικά πρέπει να τηρηθούν  οι διαδικασίες ηθικής, ο σεβασμός στην προσωπικότητα των ερωτηθέντων, η ανωνυμία και η  προστασία των προσωπικών  δεδομένων των ερωτηθέντων .Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται, μέσω διαδικτύου , σε μια ευρεία βάση πολιτών  κάθε ηλικίας και φύλου.   Ο καθένας μπορεί να διατυπώσει ελεύθερα την προσωπική του άποψη χωρίς  καθοδήγηση  προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ως βασικό εργαλείο συλλογής δεδομένων εξασφαλίζει την ανωνυμία. Οι ερωτήσεις αλλά και η επιλογή των απαντήσεων είναι διατυπωμένες με σαφήνεια προκειμένου να αποφευχθούν οι παρερμηνείες. Στο τέλος, θα πραγματοποιηθεί  καταγραφή και αναπαράσταση των αποτελεσμάτων της έρευνας μέσω γραφημάτων , υπολογισμός των  ποσοστών των απαντήσεων σε κάθε ερώτηση , θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και θα διατυπωθούν τα συμπεράσματα.

Η κατάρτιση του ερωτηματολογίου βασίζετε στις εξής υποθέσεις :

  • Το σχολείο και η κοινωνία συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των  μαθητών  και των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον.
  • Όσο πιο ενημερωμένος είναι κάποιος τόσο πιο οικολογικά  πράττει στη καθημερινή του ζωή.
  • Η εισαγωγή των περιβαλλοντικών προγραμμάτων μπορεί να βελτιώσει τη στάση των μαθητών απέναντι στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει δύο ενότητες:

  1. Δημογραφικά στοιχεία, στα οποία αντιστοιχούν οι ερωτήσεις που αφορούν το φύλο, την ηλικία, την περιοχή μόνιμης κατοικίας, την εργασία και  το επάγγελμα
  2. Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από 30 ερωτήσεις που  συνθέτουν το περιβαλλοντικό  προφίλ των ερωτηθέντων.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Συγγραφέας: 
ViolSam