Επίσκεψη στον Πύργο Τσουκαλαδέλλη

@@ Ένα από τα πιο εμβληματικά πυργόσπιτα της περιοχής της Θερμής, τον Πύργο Τσουκαλαδέλλη, που λειτουργεί ως μνημείο κάτω από την ευθύνη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας επισκέφτηκαν σήμερα μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου μας.

@@ Περιηγήθηκαν στους 4 ορόφους του, έμαθαν ότι το ισόγειο χρησίμευε σαν αποθηκευτικός χώρος και άκουσαν έκπληκτοι ότι δεν είχε παράθυρα και συνήθως ούτε πόρτα. Η πόρτα ήταν στο …δεύτερο πάτωμα και έμπαιναν από εκεί με σκάλα, που την έριχναν από μέσα.

@@ Μεγάλη εντύπωση έκαναν στους μαθητές οι καταχύστρες ή «φονιάδες», απ’ όπου οι ένοικοι έριχναν ζεστό νερό ή λάδι σε αυτούς που προσπαθούσαν να παραβιάσουν την είσοδο. Η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με ξύλινες σκάλες, πιθανώς φορητές στην αρχή και στη συνέχεια σταθερές.

@@ Τέλος είδαν στο χάρτη της Λέσβου, (στο ισόγειο του πύργου) τις οχυρωματικές κατασκευές, που υπήρχαν τότε σε όλο το νησί, και στους ορόφους του τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούσαν τότε οι ιδιοκτήτες του. Συμπερασματικά ήταν μια πολύ γόνιμη επίσκεψη. Ευχαριστούμε θερμά τον αρχαιοφύλακα κ. Κατσούρη για την προθυμία , την υπομονή και την συγκαταβατικότητά του.

 

# Ο πύργος δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού της Θερμής. Είναι μία από τις παλαιότερες λιθόκτιστες αρχοντικές κατοικίες που σώζονται στο νησί, οχυρωματικού χαρακτήρα με ξύλινο σαχνισίνι. Χρονολογικά τοποθετείται στον 18ο αιώνα.

# Στην αρχική του φάση αποτελούσε πιθανώς τον πυρήνα αγροκτήματος και χρησίμευε ως βίγλα, ενώ αργότερα ως παραθεριστική κατοικία των ιδιοκτητών του. Πρόκειται για κτίριο με 4 ορόφους. Στους τοίχους του έχει χρησιμοποιηθεί αρχαίο οικοδομικό υλικό.

# Την δεκαετία του 1980 ήταν σε κακό χάλι. Το ξύλινο σαχνισίνι του, είχε καταρρεύσει, οι τοίχοι ήταν ετοιμόρροποι και σκεπή δεν υπήρχε. Τότε χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο και το 1989 απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

# Το 2006 χρηματοδοτήθηκε η στερέωση και η αποκατάστασή του, που την ανέλαβε η αρχαιολογική υπηρεσία. Τοποθετήθηκαν σιδερένια δοκάρια στην κατασκευή (για την ενίσχυσή της), επιδιορθώθηκε η λιθοδομή, ξαναμπήκε στέγη με κεραμοσκεπή και προστέθηκε ένα καινούργιο σαχνισίνι. Σήμερα ο πύργος είναι πλέον αγνώριστος.

# Στην περιοχή της Θερμής παλιά υπήρχαν πάνω από 100 πύργοι (χτισμένοι τον 17ο ή τον 18ο αιώνα) με οχυρωματικά χαρακτηριστικά, όπως απουσία εισόδου στον πρώτο όροφο, καταχύστρες, τυφεκιοθυρίδες κλπ.

Συγγραφέας: 
avalesis