Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας- Επίσκεψη στο δάσος της Δαδιάς

Εορτασμός παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας 2024

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Γ2 και Γ4 γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Γυμνάσιο Σουφλίου και στο Εθνικό πάρκο Δάσους Δαδιάς

Σκοπός της επίσκεψης: Γνωριμία με το μοναδικό οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, εστιάζοντας στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πριν και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023.

Με στόχο την:

  • την κατανόηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στο δάσος και στους κατοίκους της περιοχής.
  • καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές/τριες, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας των δασών.
  • ανάπτυξη κριτικής σκέψης και έκφρασης απόψεων για περιβαλλοντικά ζητήματα.
  • ενθάρρυνση για ανάληψη ατομικών και συλλογικών πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν:

  • Ενημέρωση από τους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Σουφλίου σχετικά με το  ντοκιμαντέρ που παρήγαγαν για τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην καταστροφική πυρκαγιά που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2023, καταγράφοντας τις τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον και την κοινωνία.
  • Παρακολούθηση παρουσίασης με θέμα «Δάση και Καινοτομία» στην οποία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταλλικές τεχνητές φωλιές για τον Μαυρόγυπα  που τοποθέτησε η  Μονάδα Διαχείρισης, στο πλαίσιο της οικολογικής αποκατάστασης του δάσους μετά από την πυρκαγιά του 2023
  • Περιήγηση με συνοδεία του προσωπικού της ΜΔ στο άκαυτο μέρος του δάσους αλλά και στο καμένο του 2022, όπου υπάρχει ήδη αναγέννηση, για να δοθεί ακόμα ένα μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και να τονιστεί η σημασία της πρόληψης και αποτροπής μίας νέας πυρκαγιάς στην ήδη καμένη περιοχή, καθώς αυτό θα ήταν καταστροφικό για το δάσος.
  • Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δωρεά δυο καρποφόρων δένδρων με σκοπό την μεταφύτευση τους στον προαύλιο χώρο των σχολείων, ώστε να προσφέρει τους πολύτιμους καρπούς του σε έντομα, πουλιά αλλά και στους μαθητές.
Συγγραφέας: 
geomaria